Pohjois-Irlannin mellakoissa ammuttu 29-vuotias nainen oli toimittaja – "Soitin ambulanssin, mutta poliisi otti hänet autoonsa ja vei sairaalaan, missä hän kuoli"

Pohjois-Irlannissa puhjenneissa mellakoissa on ammuttu kuoliaaksi yksi ihminen.

BBC:n mukaan kuolonuhri on 29-vuotias naisjournalisti.

Londonderryn kaupungissa puhkesi mellakoita eilen illalla sen jälkeen, kun poliisi oli ratsannut asuntoja Cregganin alueella. Mellakoitsijat heittelivät poliiseja muun muassa polttopulloilla ja sytyttivät autoja tuleen.

Belfast Telegraph -lehden toimittaja Leona O'Neill kertoi seisseensä naisen vieressä, kun tämä ammuttiin.

– Soitin ambulanssin, mutta poliisi otti hänet autoonsa ja vei sairaalaan, missä hän kuoli. Hän oli vain 29-vuotias, O'Neill kirjoitti Twitterissä.

Puoluejohtaja varoitti palaamasta menneeseen

Poliisi tutkii naisen kuolemaa terroritekona. Mellakoista syytetään tasavaltalaisia, jotka eivät hyväksy vuonna 1998 solmittua pitkäperjantain rauhansopimusta.

Rauhansopimus lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien – tasavaltalaisten ja unionistien – välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968–98 surmansa yli 3 500 ihmistä.

– Ne, jotka toivat kaduillemme aseita 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla, olivat väärässä. Se on yhtä väärin vuonna 2019. Kukaan ei halua palata menneeseen, pohjoisirlantilaisen unionistipuolue DUP:n johtaja Arlene Fostertviittasi.

Viime aikoina väkivaltaisuudet ovat jälleen lisääntyneet Pohjois-Irlannissa, kun brexit on kuumentanut keskustelua alueen asemasta. Enemmistö pohjoisirlantilaisista vastusti brexitiä vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat