Mainos

Pohjois-Irlannin levottomuudet jatkuvat

Pohjois-Irlannissa protestantit ottavat tiukasti yhteen armeijan ja poliisin kanssa. Viime öinä mellakoissa on myös ammuskeltu. Protestantit ovat hermostuneet, koska heitä estetään järjestämästä voitonmarssia katolisten alueiden läpi Portadownin pikkukaupungissa.

Mellakoissa on loukkaantunut useita ihmisiä

Rähinät alkoivat viime sunnuntaina, kun protestanttien oranialaisveljeskuntaa kiellettiin marssimasta juhlakulkueessa Portadownin katolisten kortteleiden läpi. Portadownissa järjestettävä Drumcree-marssi on protestanttien vuoden kohokohtia. Marssillä juhlitaan vuonna 1690 käytyä Boynen taistelua, jossa protestanttikuningas Wilhelm Oranialainen nujersi katolisen Jaakko II:n armeijan. Viime vuosina viranomaiset ovat estäneet marssijoista pääsemästä kaupungin katolisille kaduille verilöylyn pelossa. Nyt protestanttien mitta on täynnä.

Portadownin lisäksi protestantit ovat mellakoineet myös Belfastissa. Kahtena viime yönä kahakka on kääntynyt laukaustenvaihdoksi armeijan ja protestanttien välillä. Toistaiseksi kukaan ei ole haavoittunut luodeista, mutta loukkaantuneita on kymmeniä. Tilanteen uskotaan vain pahenevan ensi viikonloppuna, jolloin on Drumcree-marssin virallinen päivä. Jos yhteenotot vaativat useita ihmishenkiä, ne voivat jopa vaarantaa koko rauhanprosessin, joka muuten on kesäkuun aikana edennyt lupaavasti.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.