Mainos

Pohjanmaalle Euroopan suurin kettutarha

Euroopan suurimman kettutarhan ympäristölupa on haussa nyt. Jos lupa annetaan, rakentaminen alkaa ensi keväänä. Tarhasta kaavaillaan valtavaa: peräkkäin laitetut varjotalot muodostaisivat liki 40 kilometrin pituisen letkan.

Kahdeksan pohjalaista turkistuottajaa on lyönyt hynttyyt yhteen rakentaakseen Pohjanmaalle Euroopan suurimman turkiseläinkompleksin. Noin 80 000 ketun tarhat sijoitettaisiin kahdelle paikkakunnalle, Evijärvelle ja Kortesjärvelle.

Botnia Fox nimisen kiinteistöyhtiön tarhoista tulee eläinmääriltään Euroopan suurimmat. Vain minkkejä tiedetään kasvatettavan suuremmissa yksiköissä esimerkiksi Puolassa.

Turkistarhan kokoa kuvaa vertaus, jonka mukaan peräänlaitetut varjotalot muodostaisivat liki 40 kilometrin pituisen letkan.

Kyseessä on noin 10 miljoonan euron investointi.

Botnia Foxin toimintaperiaate on turkisalalla poikkeuksellinen. Yhtiö rakentaa varjotalot, joista kukin kahdeksan osakasta omistaa tietyn osuuden, mutta huolehtii eläimistä itse.

Mukaan tulevat yrittäjät ovat Lappajärjeltä, Kauhavalta, Evijärveltä ja Ylihärmästä.

Botnia Foxin perustamisen taustalla on rajusti muuttuvat alan toimintaedellytykset. Eläinsuojelun ja ympäristösuojelun määräysten kiristyminen vaikuttaa siten, että vuonna 2011 kettuluku yhtä häkkiä kohden vähenee huomattavasti. Myös häkkien koko suurenee. Lisäksi osa turkistarhoista toimii nyt pohjavesialueella, mikä ei ole jatkossa sallittua.

Botnia Fox odottaa ympäristölupaa hankkeelleen syksyllä. Jos lupa tulee, rakentaminen alkaa ensi keväänä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.