Pitkän linjan rallivaikuttaja ylistää kovin sanoin Kalle Rovanperän poikkeuksellista ominaisuutta – "Kukaan ei ole ollut lähellekään samalla tasolla"

Pitkän linjan rallimanageri Timo Jouhki: Kukaan ei ole ollut lähelläkään Kalle Rovanperän tasoa 14:19
Manageri Timo Jouhki oli Tulosruudun Viikon vieraana.

Timo Jouhki suitsuttaa manageroimaansa suomalaista rallilupaus Kalle Rovanperää poikkeuksellisesta kypsyydestä 19-vuotiaaksi.

Rovanperän ralliura käynnistyi nuorena. Hän ajoi kilpaa jo 12-vuotiaana Latviassa, missä ajokortti ei ole edellytys rallilisenssin saamiselle. Kaksi vuotta tästä, vuonna 2015, Rovanperä juhli maassa R2-luokan mestaruutta.

– Sanotaan ihan yksinkertaisesti näin, että jos lähdetään ikävertailuun, kukaan ei ole lähellekään ollut samalla tasolla, jolla Kalle on liikkunut jo 14-vuotiaasta lähtien, kokenut manageri Jouhki suitsuttaa Tulosruudun Viikon vieraana Antero Mertarannan haastattelussa.

Jouhkilla jos jollain riittää perspektiiviä arvioida, sillä hän on toiminut rallin parissa jo kolmisenkymmentä vuotta ja hoitanut muun muassa Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Kallen isän Harri Rovanperän, Mikko Hirvosen ja Jari-Matti Latvalan asioita. Hän on siis ollut hyvin monien suomalaismenestyjien nousussa mukana.

Jouhki lisää, että Rovanperän nopeus Latviassa 14–15-vuotiaana silloisella kokemuksella oli poikkeuksellista. Nyt 19-vuotiaana Rovanperä siirtyy WRC2 Pro -luokan mestarina WRC-kuskiksi Tommi Mäkisen Toyotalle.

Rovanperä on 19-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin rallin maailmanmestari, kun huomioidaan kaikki rallin MM-sarjan luokat.

– Kallella on minun mielestäni monessa mielessä harvinaislaatuinen kypsyys tuon ikäiseksi kaveriksi. Oli mikä urheilulaji tahansa, yleensä ei olla noin kypsiä henkisesti ja valmiita tekemään asioita, Jouhki ylistää.

Tulevaisuuden WRC-mestari? 

Kun Jouhkilta kysyy, onko Rovanperä seuraava suomalainen maailmanmestari, hän vastaa, että on vaikea sanoa, että joku muu olisi se. Edellisen kerran suomalaiskuski on voittanut maailmanmestaruuden vuonna 2002, jolloin Marcus Grönholm nappasi toisen mestaruutensa Peugeot'lla.

– Tuleeko Kallesta mestari? Jos minulta kysytään, minun mielestäni pitäisi tulla kaikkine niine edellytyksine, joita hänellä on. Mutta sitä ei koskaan tiedä. Ralli on sellainen laji, että siinä on kaikennäköisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat.

– Täytyy olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa, kilpailla oikeantyyppisiä vastustajia vastaan juuri silloin. Voit olla tietyllä tavalla ylivoimainen kuten Loeb, jos osaat ajaa tasaisesti. Mutta kyllä minä uskon hyvin vakaasti, että Kallella on hyvät mahdollisuudet, Jouhki niputtaa.

Jouhki haluaa silti lyödä lähitulevaisuudeksi jääpaloja päähineeseen. 

– Täytyy muistaa, että Kalle on vasta 19. Kukaan ei ole ollut lähelläkään 19-vuotiaana voittaa yhtä yksittäistä rallia saati mestaruutta. Kyllä tässä täytyy antaa aikaa.

Nuorin WRC-luokan MM-osakilpailun voittaja on Jari-Matti Latvala, joka juhli Ruotsin MM-rallin ykköstilaa 22-vuotiaana vuonna 2008. Ralli ei ole ollut nuorten poikien juhlaa, sillä nuorimpana WRC-luokan maailmanmestaruutta on toistaiseksi juhlinut Colin McRae, joka oli 27-vuotias mestaruusvuonnaan 1995.

Vuosikymmenien työn rallikuljettajien managerina toiminut Timo Jouhki tänään Tulosruudun Viikon vieraana. Puolituntinen Tulosruutu tänään klo 22.25 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat