Mainos

Pitkälle jalostetut rotukoirat kärsivät helteestä – kuumuus voi tappaa minuuteissa

Pitkälle jalostetut koirarodut voivat kärsiä helteestä muita lemmikeitä enemmän. Lemmikkien omistajat eivät aina ole tietoisia esimerkiksi tiettyihin koirarotuihin liittyvistä ominaisuuksista, jotka altistavat äkillisille lämpöhalvauksille.

Yksi riskiryhmä on lyttykuonoiset koirarodut, joille on liiallisen jalostuksen vuoksi tullut hengitysongelmia.Lämpöhalvaus voi tulla kuumassa autossa jo muutamassa minuutissa, vaikka ikkunat pidettäisiinkin auki.

Esimerkiksi lyttykuonoiseksi jalostettu bokseri on ahtaiden hengitysteidensä vuoksi yksi riskirotu, mutta ei hankalin.

–Riskiryhmässä ovat esimerkiksi suuret koirat, joilla on paksu turkki, kuten bernhandilaiset ja newfoundlandilaiset. Erityisessä vaarassa ovat myös rodut, joilla ylähengitysteissä ahtautta: englanninbulldogit, mopsit, ranskanbulldogit ja norwichinterrierit, kuvaa tamperelainen eläinlääkäri Juliska Haapanen-Kallio.

Pääasiassa eläinklinikoiden lämpöhalvauspotilaat ovat vanhoja koiria, joilla on jo jokin perussairaus. Myös huippukuntoiset koirat voivat kuitenkin menehtyä kuumuuteen.

–Omistaja ei ymmärräkään sitä, että viiden kilometrin juoksulenkki tuottaa koiraan niin paljon lämpöä, että sitä ei voi vain jättää koppiin puuskuttamaan. Koira voi ollakin kuollut sitten, kun sen sieltä käy hakemassa, Haapanen-Kallio sanoo.

Lämpöhalvauksesta kärsivän koiran tunnistaa usein voimakkaasta läähätyksestä ja passiivisesta käytöksestä.

Katso Siina Repon raportti Tampereelta (Seitsemän uutiset 7.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.