Mainos

Pitkäkestoisia vaikutuksia terveyteen – älä anna lapsesi istua tässä asennossa

Monilla lapsille luontainen leikkimisasento voi hidastaa kehitystä ja aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa.

Asentoa, jossa lapsi istuu jalkojensa välissä, kutsutaan yleisesti w-asennoksi. Tämä asento on lapselle helppo, mutta ei terveyden kannalta paras mahdollinen. Fysioterapeuttien mukaan asento vaikuttaa negatiivisesti erityisesti jalkojen lihaksistoon ja tasapainon kehittymiseen. 

Asento onkin erityisen haitallinen aivan nuorille lapsille, jotka opettelevat vielä kehonsa hallintaa ja motorisia taitoja. 

Lihaksisto ei kehity toivotulla tavalla

W-asennossa jalat tukevat vartaloa, jolloin muu lihaksisto jää pieneen rooliin. Tämä asento voikin saada aikaan sen, että selkä- ja vatsalihakset eivät vahvistu lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jalkojen välissä istuminen aiheuttaa myös lihaskireyttä erityisesti jaloissa ja lantiossa, mutta myös polvissa ja nilkoissa. Myöskään vartalonkiertoa ei pääse tapahtumaan.

Asennon suurin ongelma liittyy kuitenkin tasapainoon, joka voi tästä asennosta johtuen jäädä kehityksestä jälkeen. Lapset eivät w-asennossa istuessaan käytä aktiivisesti tasapainoon vaadittavia lihaksia, jolloin lihakset jäävät heikoiksi. Heikoista lihaksista johtuen lapsen voi olla vaikea hallita ja pitää kehoaan pystyssä.

Istumisasento on monesti tottumiskysymys, joten lasta voikin yrittää ohjata uusien istumisasentojen löytämisessä. W-asentoa tulisikin pyrkiä aktiivisesti muuttamaan rasittavimpiin asentoihin, kuten risti-istuntaan tai jalat suorassa istumiseen.

Video: Onko oma ensiapuvalmiutesi kunnossa hätätilanteen sattuessa? Varmista, että osaat toimia oikein elvytystilanteessa. 

1:29

Lähde: Popsugar

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.