Mainos

Pirkanmaan vatsatauti tarttui vihanneksista

Tuoreiden kasvisten aiheuttamien epidemioiden määrä on Elintarviketurvallisuusviraston raportin mukaan lisääntynyt. Noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin sairastui Tampereella ja Valkeakoskella yhteensä yli 400 henkilöä. Kansanterveyslaitoksen mukaan kyseessä oli Suomen laajin ruuan välityksellä levinnyt norovirusepidemia.

Pirkanmaan heinäkuinen vatsatautiepidemia levisi ilmeisesti lounasravintoloiden tuoreista salaattivihanneksista, kertoo asiaa selvittänyt Kansanterveyslaitos.

Taudin aiheuttajaksi on varmistunut norovirus. Kansanterveyslaitoksen tekemän kyselyn mukaan vatsataudin sai kaikkiaan noin 300 henkilöä Tampereella ja noin 120 Valkeakoskella.

Kansanterveyslaitoksen tartuntalääkäri Sirpa Pajusen mukaan kyseessä oli suurin Suomessa kuvattu ruuan välityksellä levinnyt norovirusepidemia.

- Norovirus on herkästi tarttuva, eli jo pieni määrä virusta riittää aiheuttamaan sairastumisen. Lisäksi se tarttuu henkilöstä toiseen ja kosketuspintojen kautta. Tärkeää on huolellinen käsihygienia ja tietenkin elintarvikkeiden hygieninen käsittely.

Suomen laajin norovirusepidemia

Sairastuneista noin viidesosa joutui hakeutumaan lääkäriin. Useimpien oireet alkoivat heinäkuun lopulla ja päättyivät kolmen vuorokauden kuluessa.

Suurin osa sairastuneista oli eri lounasravintoloiden asiakkaita. Ravintolat tilasivat tuorevihanneksensa samalta tavarantoimittajalta. Ravintoloista tai vihannesten toimittajalta otetuista elintarvikenäytteistä ei kuitenkaan löytynyt norovirusta. Kansanterveyslaitoksen mukaan onkin mahdollista, että yksi viruksen saastuttama tuote-erä on levittänyt virusta laajemminkin samana päivänä käsiteltyihin tuotteisiin.

Rehuja

Pirkanmaan vatsatautiepidemia on Kansanterveyslaitoksen mukaan laajin norovirusepidemia, joka Suomessa on levinnyt ruuan välityksellä. Aiempina vuosina juomaveteen levinnyt norovirus on aiheuttanut laajoja, jopa tuhansien sairastuneiden epidemioita.

Kansanterveyslaitos muistuttaa, että norovirus tarttuu helposti ja pienikin määrä taudinaiheuttajaa elintarvikkeessa riittää aiheuttamaan sairastumisen. Lisäksi virus tarttuu helposti henkilöstä toiseen. Huolellinen elintarvikkeiden käsittely ja käsien pesu ovat parhaat tavat ehkäistä norovirustartuntaa.

Kasvisten aiheuttamat ruokamyrkytykset lisääntyneet

Tuoreiden kasvisten aiheuttamien epidemioiden määrä on Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) raportin mukaan lisääntynyt. Tauteja aiheuttavat mikrobit voivat joutua kasviksiin jo tuotantovaiheessa. Evira on ohjeistanut myös elintarvikealan ammattilaisia asiassa.

Virasto kuitenkin korostaa, että suurin osa ruokamyrkytyksistä aiheutuu muusta syystä kuin kasviksista tai niistä valmistetuista tuotteista. Viime vuonna tuoreet kasvikset aiheuttivat kuusi ruokamyrkytysepidemiaa eli 11 prosenttia kaikista ruokamyrkytysepidemioista.

Evira ohjeistanut suurkeittiöitä

Tänä vuonna Pirkanmaan heinäkuinen laaja vastatautiepidemia levisi ilmeisesti tuoreista salaattivihanneksista. Taudin aiheuttajaksi varmistui norovirus. Tuusulan ja Keravan elokuisen vatsatautiepidemian aiheutti Yersinia pseudotuberculosis -niminen bakteeri, jota löytyi vihanneksia toimittaneen yrittäjän varaston lattioilta.

Vuonna 2004 puolestaan noroviruksen aiheuttamaan ruokamyrkytykseen sairastui hollantilaisesta lehtisalaatista sata ihmistä usealla paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri taas aiheutti edellisen vuoden tapaan merkittävän elintarvikevälitteisen epidemian kotimaisen, raastetun porkkanan välityksellä maaliskuusta alkaen. Epidemiassa arvioitiin yhteensä jopa 1500 henkilön sairastuneen. Sairastuneita oli eniten Pohjanmaalla. Porkkanat olivat peräisin yhdeltä tilalta, jossa porkkanat oli myös pesty ja pakattu.

Bakteerit, virukset ja toksiinit

Ruokamyrkytyksen voivat aiheuttaa kasvisten välityksellä leviävät erilaiset bakteerit, virukset sekä bakteerien tuottamat toksiinit. Tuoreet kasvikset saattavat sisältää tautia aiheuttavia mikrobeja, joiden joutumista kasviksiin ei voida hyvälläkään hygienialla täysin estää, kertoo Evira.

Mikrobit joutuvat kasviksiin kasvatuksen aikana ympäristöstä tai esimerkiksi kasteluveden välityksellä. Bakteerit voivat myös lisääntyä kasviksissa varastoinnin aikana. Yleisiä ympäristöbakteereja, joita esiintyy muun muassa maassa ja vedessä, ovat esimerkiksi listeria ja yersinia. Luonnoneläimet voivat myös levittää yersiniaa sekä salmonellaa pelloilla kasvaviin vihanneksiin. Noroviruksia voi joutua kasviksiin esimerkiksi kasteluveden mukana.

Yli talven varastoitu porkkana

Viime vuosina kasvisten välityksellä syntyneistä ruokamyrkytyksistä ongelmaksi ovat Eviran mukaan nousseet erityisesti norovirusten ja Yersinia pseudotuberculosiksen aiheuttamat ruokamyrkytysepidemiat. Näistä norovirus on aiheuttanut epidemioita ulkomaisten pakastevadelmien, lehtisalaatin ja muiden vihannesten välityksellä.

Yersina pseudotuberculosis puolestaan on aiheuttanut neljä epidemiaa kotimaisten, talven yli varastoidun porkkanan välityksellä. Bakteeri ei ole yleinen, mutta saattaa tutkijoiden mukaan joutua porkkanoihin jo korjuuvaiheessa maaperästä. Bakteeri pystyy myös monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana. Ruokamyrkytysepidemioiden aikana erityisen suuria bakteeripitoisuuksia on löydetty varastoinnin aikana pilaantuneista porkkanoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.