Pilaatko kalliin kahvisi tällä tyhmällä virheellä?

Kahvin oikealla säilytyksellä on merkitystä. Huolimattomasti säilytetty kahvi on pahimillaan erittäin pahanmakuista ja jopa pilaantunutta.

Yli kaksi vuotta Pauligin Paula-tyttönä toimineen Ulla Ristkarin mukaan monet suomalaiset säilyttävät kahviaan väärin, jolloin lopputuloksena saadaan pahan makuista tai aromitonta kahvia. Miten kahvia sitten pitäisi kotioloissa säilyttää, jotta purut pysyisivät mahdollisimman tuoreena?

– Kahvia säilytetään omassa pakkauksessaan. Kun pakkaus on avattu, niin pussi laitetaan tiiviisti kiinni ja säilytysrasiaan. Optimaalisin säilytyspaikka on jääkaapissa, koska kahvi on luonnollisesti rasvaista, Paula-tyttö kertoo.

Rasva härskiintyy lämmössä, joten viileäsäilytys on kahville parasta. Jos kahvia säilyttää jääkaapissa, tulee varmistaa, että kahvi on varmasti tiiviissä purkissa.

– Muuten kahviin voi tarttua esimerkiksi jääkaapissa olevan savulohen maku. Kahvia voi säilyttää myös huoneenlämmössä, kunhan se on viileässä ja valolta ja lämmöltä suojassa. Ei siis esimerkiksi uunin tai liesituulettimen vieressä kuivakaapissa.

Älä kaada kahvia suoraan säilytyspurkkiin

Ulla Ristkari kiertää viikottain ympäri Suomea ja törmää matkoillaan usein siihen, että ihmiset tulevat kysymään, miksi nykyään ei enää valmisteta yhtä aromikasta kahvia kuin ennen. Tällöin syy voi löytyä väärästä säilytystavasta – tai turtuneesta makuaistista.

– Ikääntyessä makuaisti voi turtua, jolloin kannattaa siirtyä vaaleapaahtoisista kahveista tummapaahtoisempiin. Perinteinen Juhlamokka on vaaleapaahtoista.

– Monet myös kaatavat kahvin suoraan säilytysrasiaan, eivätkä pese purkkia välillä. Kun kaadat tuoreen kahvin kahvirasiaan, puolet kahvin aromeista häviää. Jos et ole puhdistanut purkkia välissä emäksisellä aineella, esimerkiksi ruokasoodalla, niin vanhat kahvirasvat pilaavat saman tien uuden kahvin maun, hän muistuttaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja