Pikkutytön unelmasta tuli totta: Suomalaisnainen kirjoitti esikoiskirjansa 15-vuotiaana

Sarianna Suorsa kirjoitti esikoisromaaniaan jo teini-ikäisenä. Kirjanjulkaisudiilin hän sai modernisti: googlaamalla kustannusyhtiöitä. – Kirjailijan ura on ollut unelmani yläasteelta asti. Julkaiseminen oli pikkutytön unelma, Suorsa toteaa.

Mitä sinä teit 15-vuotiaana? Entä 21-vuotiaana?

Sarianna Suorsa kirjoitti teini-ikäisenä esikoisromaaniaan. Nyt, 21-vuotiaana, hän julkaisee sen.

– Kirjailijan ura on ollut unelmani yläasteelta asti. Julkaiseminen oli pikkutytön unelma, Suorsa toteaa.

– Kun aloin kirjoittaa teini-iässä, keksin ideoita, mutten kauheasti sisältöä ideoihin. Saatoin keksiä juonen, mutten tapahtumakulkuja tai käänteitä. Kun aloin kirjoittaa tätä kirjaa uudelleen (vanhempana), keksin paljon enemmän tapahtumia, ja julkaiseminen alkoi tuntua realistisemmalta.

Suorsan esikoiskirjalla on hyvin erikoinen nimi: Rising Moon, Evanescent – Katoavainen. Eikö Suomessa tarvitsekaan valita kirjalle suomenkielistä nimeä?

– Tuntui hyvältä antaa kirjalle englanninkielinen, mystisempi nimi. Valtiot kirjassa ovat englanninkielellä. Se on vähän erikoisempi ratkaisu.

Kirja kertoo neljään valtioon jakautuneesta maailmasta, jossa elämää varjostaa sodan uhka. Syntymättömiin lapsiin on geenimanipulaation avulla onnistuttu istuttamaan erikoiskykyjä. Heitä luonnollisesti halutaan hyödyntää maata uhkaavassa sodassa.

Teos kuulostaa korkealentoiselta sci-fi-elokuvalta – ja kuitenkin sen on kirjoittanut suomalainen, Rovaniemellä syntynyt ja Oikaraisen kylässä kasvanut Suorsa. Hän myöntää saaneensa inspiraatiota kansainvälisen suosion saavuttaneista fantasiakirjoista ja -elokuvista.

– Minulle on tullut paljon inspiraatiota Twilightista, Nälkäpelistä ja Outolinnusta. Aloin kirjoittaa tätä teosta noin 15-vuotiaana yläasteella, ja silloin fantasia ja sci-fi olivat pinnalla, Suorsa sanoo.

Mutta geenimanipuloituja sotilaita? Eikö olisi helpompaa kirjoittaa kukkakauppiaasta, veneilystä tai jostakin, mistä on mahdollista saada tietoa muilta? 

– Fantasiasta on helppo lähteä keksimään aiheita, koska vain taivas on rajana. Voi luoda erilaisia maailmoja, henkilöitä ja kaikenlaisia asioita, mitä mieli tuo tullessaan, Suorsa sanoo.

– Paljon helpottaa, kun panee silmät kiinni ja miettii tilannetta. Kuvittelee sen päänsä sisällä. Sitten alkaa purkaa tilannetta tekstiksi: miten itse sen näkee, miten sen saisi selitettyä. Todella paljon täytyy pysähtyä miettimään.

Suorsa myöntää olevansa muutenkin mietiskelevää tyyppiä.

– Saatan istua monta tuntia, mietiskellä ja saada kaiken maailman ideoita. Saan kyllä joskus ideoita, joista mietin, miten tuonkin voisi selittää. Usein pystyn muokkaamaan ajatusta, joka on "ihan hullu", tekemään siitä vähän realistisemman.

"Kirjat muodostuivat helposti ja nopeasti"

Kirjanjulkaisudiilin Suorsa sai modernisti googlaamalla kustannusyhtiöitä. Vastauksen saaminen kesti muutaman kuukauden.

– Prosessi oli positiivinen yllätys. Jännitin tilannetta todella paljon, mutta kun pääsi juttelemaan kustantajalle, jännitys katosi ja tuli positiivinen ja luottavainen olo.

Kirja on trilogian ensimmäinen osa. Suorsalla oli jo varhaisessa vaiheessa selvä ajatus kolmesta kirjasta.

– Kirjat muodostuivat helposti ja nopeasti. Luen paljon fantasiaa, scifiä ja seikkailukirjoja, ja katson paljon tämän kaltaisia elokuvia. Aihe on minulle läheinen ja kiinnostaa todella paljon, Suorsa sanoo. 

Suorsan vinkit kirjailijalle

  • Kirjoita, lue, katso elokuvia. Ime tietoa ja ideoita itseesi.
  • Lähetä käsikirjoitus kustantajalle, vaikket uskoisi, että se voi olla hyvä.
  • Anna perheen, ystävien lukea tekstejä. Pyydä kommentteja.
  • Älä pyytele anteeksi, älä pelkää. Anna mennä. 

Unelmia tulee tavoitella rohkeasti

Lähestulkoon jokainen kirjailija kehottaa muita kirjoittajia lukemaan runsaasti. Suorsa itse lukee muun muassa paljon naiskirjailijoita.

– Esimerkiksi Karin Slaughterin rikoskirjasarjaan olen koukuttunut, olen lukenut kaikki sarjan kirjat. Luen paljon kirjoja, joista on tehty elokuvia. Kirjat ovat inspiroivia ja luen niitä paljon.

Suorsakin kehottaa muita kirjailijanalkuja lukemaan ja kirjoittamaan paljon. Tekstejä kannattaa luetuttaa perheellä ja ystävillä, sekä pyytää heiltä totuudenmukaista palautetta. Unelmiaan tulisi tavoitella rohkeasti ja pelotta.

– Anna mennä. Jos on palo kirjoittamiseen, anna mennä.

Lue myös:

    Uusimmat