Pikkurikokset kirjalliseen käsittelyyn

Kirjalliseen käsittelyyn kelpaavat lievät ja tavanomaiset rikokset, mikäli syytetty tunnustaa teon.

Käräjäoikeuksissa alkaa lokakuun alussa rikosten kirjallinen käsittely, jossa tuomari ratkaisee rikosasian ilman varsinaista oikeudenkäyntiä.

Arviolta kolmasosa tämänhetkisistä rikosjutuista soveltuu kirjallisesti käsiteltäväksi. Muutoksen uskotaan helpottavan jutturuuhkia ja tuovan säästöjä etenkin oikeuslaitoksen toimintaan.

- Monesti on varmasti niin, että oikeudenkäynti ja sinne meneminen on tietyllä tavalla sellainen pakollinen, voisi sanoa että jopa riesa, kertoo rikoskomisario Erkki Kerola Kokkolan kihlakunnan poliisista.

Kirjalliseen käsittelyyn kelpaavat lievät ja tavanomaiset rikokset, mikäli syytetty tunnustaa teon. Kansalaisten oikeusturvan kannalta on olennaista, että oikeus suulliseen käsittelyyn säilyy jatkossakin.

- Kansalaisella on niin halutessaan mahdollista tulla suullisesti kuulluksi, sanoo laamanni Leena Tokola Kokkolan käräjäoikeudesta.

Uusi menettely vähentänee syyttäjien työtä, mutta lataa paineita poliiseille. Poliisit ovatkin saaneet koulutusta tilanteeseen, jossa heidän esitutkinta-aineistostaan tulee entistä painavampaa.

Nyt sitten tietysti näissä kirjallisissa menettelyissä se ainut suullinen käsittely tapahtuu esitutkinnassa ja nimenomaan poliisin toimesta.

Asianajajat ja lautamiehet tyytymättömiä

Poliisin on kysyttävä suostumusta kirjalliseen käsittelyyn ja osattava tarvittaessa vastata kysymyksiin mahdollisista tuomioista.

- Ehkä se hieman sitten taas tuntuu oikeusavustajan rooliin hyppäämiseltä, Kokkola jatkaa.

Kirjalliseen käsittelyyn ei voida päästää juttuja, joihin liittyy riitaa, todistelua ja suuria tuomioita. Periaatteessa kuitenkin yksittäisen käräjäoikeuden tuomarin valta kasvaa hiukan.

Tässä menettelyssä voidaan siis tuomita maksimissaan yhdeksän kuukauden vankeusrangaistus, ja sen voi tehdä käräjäoikeuden tuomari yksin.

Kirjallinen menettely on jo herättänyt närää asianajajissa ja lautamiehissä, joiden työmäärä vähenee. Kansalaisten intoa kirjalliseen käsittelyyn on vaikeampi ennustaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat