Mainos

Pikkulasten ripuliin tulossa tehokas rokote

Lähes kaikki pikkulapset sairastavat rotaviruksen aiheuttaman ripulin. Rotavirusrokote saanee EU:ssa myyntiluvan vuoden päästä.

Suomessa on käynnissä useita satoja lääketutkimuksia.Yksi näistä on kansainvälinen rotavirusrokotetutkimus. Pienille lapsille ripulia aiheuttava virus on kehitysmaissa tappava tauti, Suomessakin lähes 2000 lasta joutuu vuosittain sen takia sairaalahoitoon. Rokote saanee EU:ssa myyntiluvan vuoden päästä.

Tutkijalääkäri Sirkka Parry tutkii kolme kuukauden ikäistä Iivari Kokkosta. Iivari on yksi rotavirusrokotetutkimukseen osallistuvista vauvoista. Rotavirus on lapsiperheissä tuttu, lähes kaikki pikkulapset sairastuvat sen aiheuttamaan ripuliin.

- Se on aika inhottava tauti. Siihen liittyy yleensä aika voimakasta ripulia useita kertoja päivässä, ja lisäksi saattaa olla kuumetta ja molemmista syistä johtuen voi olla niin, että lasta uhkaa kuivuminen ja silloin tarvitaan sairaalahoitoa, Sirkka Parry Jyväskylän rokoteklinikalta kertoo.

Mikä sai teidät lähtemään mukaan tutkimukseen?

- Nämä tutkimuksen edut. Lapsi saa vähemmän pistoksia ja sitten voidaan tietysti auttaa sillä että näitä ripulirokotteita kehitetään, Minna Tiusanen kertoo.

Iivari sai suuhunsa makean ripulirokotteen. Samalla terveydenhoitaja pisti reiteen yhdistelmärokotteen, yhdella pistoskerralla meni kuusi rokotetta. Muut lapset pääsevät uuteen rokoteohjelmaan vasta ensi vuoden alusta. Rotarix-ripulirokote on saanut myyntiluvan jo Etelä-Amerikassa. Suomessa rokotetta on kokeiltu jo vuodesta 2000.

- Me tiedämme, että rokote on varsin tehokas, mutta vielä halutaan lisäselvitystä siitä, kuinka hyvin teho säilyy, kun se annetaan lapsuusiän perusrokotteiden kanssa yhdessä.

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on mukana 2 500 suomalaisvauvaa. Rokote saanee EU:ssa myyntiluvan ensi vuoden lopussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.