Pihavalaistuksen ABC – lue asiantuntijan vinkit

Oikea valaistus on tärkeää niin kodin sisällä kuin ulkopuolellakin. Pihasuunnittelija Eva Wuite nostaa tärkeimmiksi asioiksi kolme huomioitavaa asiaa: turvallisuuden, esteettisyyden ja valon psykologisen puolen.

Pihojen valaisemiseen – tai sen puutteeseen – havahdutaan usein näin syksyllä, kun pimeä kahmaisee päivästä entistä suuremman osan. Mutta mitä oman pihan suunnittelussa tulisi ottaa huomioon?

Pihasuunnittelija Eva Wuite neuvoo kiinnittämään ennen kaikkea huomiota kolmeen asiaan: Turvallisuus ja esteettisyys ovat tärkeässä osassa suunnitelmaa tehdessä, mutta niiden lisäksi myös valon psykologinen vaikutus on hyvä ottaa huomioon etenkin pimeinä vuodenaikoina.

– Esimerkiksi tonttien reunoille on hyvä hankkia valonlähteitä, sillä talvella ja syksyllä varsinkin suurta pihaa voi olla vaikea nähdä. Ikkunan eteen tulee ikään kuin musta esirippu, josta ei näe mitään. Kaukainen valonlähde luo horisontin ja saa siten myös sisätilat tuntumaan ikään kuin suuremmilta.

Tontin reunamille aseteltavilla valoilla Wuite luo myös turvallisuudentunnetta.

– On helpompaa, kun näkee koko pihan ja että se on hyvin valaistu. Jos vaikka lapset leikkivät pihalla, on mukava tietää, että mahdolliset pihalle tulevat henkilöt näkee hyvin.

Turvallisuutta ja estetiiikkaa

Valon puute voi olla osasyyllinen pimeällä pihalla tapahtuviin onnettomuuksiin. Siksi turvallisuuteen onkin kiinnitettävä ensisijaisesti huomiota.

– Sisäänkäyntien lisäksi myös kulkureitit, liukkaat paikat ja muut vaikeat kohdat on hyvä huomioida valon avulla.

Turvallisuuden lisäksi myös esteettisyys on tärkeä asia. Näistä kahdesta näkökulmasta luodaan toimiva yhdistelmä.

– Vaikkapa vanha, kaunis omenapuu, upea julkisivu tai erikoinen kiviasetelma voidaan valaista alhaaltapäin, jolloin se nousee paremmin esiin.

Pienen pihan oikea valaisu

Pihan koolla on merkitystä valaistusta suunnitellessa. Jos tilaa ei ole paljon, ei valonlähteitä kannata ahnehtia.

– Liian valon lisäksi myös valon suunta on tärkeä. Jos piha on pieni, on naapurikin silloin todennäköisesti lähellä. Silloin kannattaa valita joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös suuntautuvat valaisimet – ne kun eivät ulotu naapurin ikkunaan.

Sivulle valaiseva pihavalo Wuiten mukaan usein häikäisee, eikä se varsinaisesti valaise muuta kuin ilmaa – on hyvä miettiä, mitä on valaisemassa.

– Valaisimia valitessa on hyvä myös kiinnittää huomiota valon säteeseen eli siihen, kuinka pitkälle valo ulottuu.

Jos et vielä ole Koti-osion fani Facebookissa, liity ihmeessä mukaan. Kodin fanina saat ensimmäisenä tuoreimmat sisustusuutiset, ihanat tee itse -ideat ja vinkit arkeen! Lisäksi sivuiltamme löytyy säännöllisesti kilpailuja, joista voit voittaa upeita palkintoja.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat