Pietarin jättikanalat laiminlyövät lannankäsittelyn

Asiantuntijoiden mukaan kanaloiden ja sikaloiden tuottamien lantavuorten sisältämät ravinteet uhkaavat koko Suomenlahden luontoa.

Pietarin ympäristössä toimivat jättiläiskanalat eivät kykene käsittelemään tuottamiaan massiivisia lantavuoria. Niinpä lanta välivarastoidaan kanaloita ympäröiviin metsiin ja pelloille.

Osa yksityistetyistä kanaloista sijaitsee entisen valtiontilan eli sovhoosin alueella. Välivarastointi aloitettiin jo Neuvostoliiton aikaan. Koska kanalat sijaitsevat vesireittien tuntumassa, valuu ainakin osa lantavuorissa olevasta fosforista ja typestä ajan myötä Laatokkaan, Nevaan ja Suomenlahteen.

Pietarin ympäristössä on 17 jättikanalaa, joissa on yhteensä 20 miljoonaa kanaa. Jätöksiä kertyy vuodessa yli 600 000 tonnia.

Toimivat ratkaisut vasta kehitteillä

Kananlantakysymyksen tiimoilta järjestettiin Pietarissa tänään seminaari, johon osallistui suomalaisia ja venäläisiä ympäristö- ja maatalousasiantuntijoita. Eksperttien mielestä kanaloiden ja sikaloiden tuottamien lantavuorten sisältämät ravinteet ovat aikapommi koko Suomenlahden luonnolle.

Lantaongelma on teknisesti mahdollista ratkaista, mutta kaikki ratkaisumallit tulevat pikavoittoja tavoitteleville kanaloille kalliiksi. Esimerkiksi laitos, joka kuivaa ja polttaa lannan tuhkaksi maksaisi suurkanalalle miljoonia euroja.

Suomalaisella Biolan-yhtiöllä on valmiudet kehittää toimiva polttolaitos, mutta kehittely on vasta prototyyppiasteella.

Lannan kuljettaminen lannoitteeksi pelloille on ongelmallista ja kallista, koska Pietaria ympäröivällä Leningradin alueella on hyvin vähän viljapeltoja.

Suomalaiset asiantuntijat ovat päässeet tutustumaan ainoastaan Primorskojen kanalaan Karjalan kannaksen Kuolemajärvellä. Kanalassa käytetään runsaasti nykyaikaista länsimaista teknologiaa. Lähes miljoonan kanan kanalaa pidetäänkin muuten nykyaikaisena, mutta lannan kuljetus läheiseen metsään kevytkompostoitavaksi on huono ratkaisu.

Kanalan johtaja Julia Falalejeva kertoo, että lantaa yritettiin viedä lähialueen pelloille lannoitteeksi, mutta asukkaat valittivat hyönteisistä ja hajuhaitoista. Venäjän lainsäädäntö myös kieltää kompostoimattoman lannan levityksen sellaisenaan pelloille. Kanala on etsinyt ratkaisua pulmaan ulkomaita myöten.

- Ruotsalainen biokaasulaitos olisi ollut edullinen, mutta ei soveltunut tarkoituksiimme. Muun muassa Biolanin markkinoima polttolaitos olisi toimivampi, mutta myös kalliimpi ratkaisu, sanoo Julia Falalejeva.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat