Pienetkin verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta tullattava huomisesta lähtien

Pienetkin EU:n ulkopuolelta tulevat verkko-ostokset on tullattava huomisesta lähtien, kertoo Tulli.

Näistä ostoksista pitää maksaa arvonlisävero. Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistuu, kun EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tulee voimaan.

Verkkokaupoista ostoksia tekevän on varmistettava jatkossa esimerkiksi Kiinasta, Yhdysvalloista tai Britanniasta tavaraa tilatessaan, että arvonlisävero tulee maksetuksi ja lähetys tullataan.

Tullin mukaan uudistus tarkoittaa tasaveroisempaa kilpailutilannetta kotimaisille yrityksille.

Uudistus myös helpottaa EU:ssa kuluttajakauppaa tekeviä verkkokauppoja, sillä yrityksen ei tarvitse rekisteröityä alv-verovelvolliseksi kaikkiin niihin EU-maihin, joihin yritys myy kuluttajille tavaroita tai sähköisiä palveluja.

Tulli kertoo, että arvonlisävero voi jatkossa sisältyä ostoksen hintaan, jos EU:n ulkopuolinen verkkokauppa on rekisteröitynyt EU:ssa arvonlisäverovelvolliseksi uuteen IOSS-erityisjärjestelmään.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n ulkopuolelta tilatessaan ostajan kannattaa selvittää myyjältä, onko arvonlisävero maksettu jo ostoksen hinnassa.

–  Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään, varoittaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio tiedotteessa.

Tulli muistuttaa myös, että tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat