Petteri Sihvosen kova arvio: Tämän takia suomalaisvalta NHL-maalivahdeissa on murtunut

Sihvonen: Saros Rinteelle kuin Räikkönen Vettelille 3:55

Muu jääkiekkomaailma on ottanut maalivahtipelissä Suomen kiinni ja ajanut ohi. Osasyy siihen on suomalaisessa valmennuksessa tehdyt virheet, arvioi MTV Sportin asiantuntija Petteri Sihvonen.

Miksi Juuse Saros on Pekka Rinteelle kuin Kimi Räikkönen Sebastian Vettelille? Katso keskustelu Rinteestä ja Saroksesta sekä suomalaisesta maalivahtipelistä yleisesti pääkuvan videolta!

Suomalaismaalivahdit ovat olleet suurella joukolla vuosikausia NHL:n kärkipäätä. Nyt Suomen asema loistavana maalivahtimaana NHL:ssä on murtumassa, kun huippuvahtien – Pekka Rinne etunenässä – urat ovat kääntymässä tai jo kääntyneet ehtoopuolelle.

Uusia huippulahjakkuuksia ei ole liikaa tarjolla. Rinteen aisapari Juuse Saros on yksi harvoja.

Petteri Sihvonen esitteli teoriansa Suomen maalivahtimahdin murenemisesta MTV Sportin NHL-erikoislähetyksessä tiistaina.

– Tiedän ajan, jolloin (maalivahtivalmentaja) Jari Kaarelan johdolla suomalaisessa lätkässä alettiin kierrättää veskareita ja pelaajia. Ja nyt meillä on tullut sellainen veskarisukupolvi, joka on osan ajastaan viettänyt kenttäpelaajana. Minä syytän sitä, mutta voin olla ihan väärässäkin tässä asiassa. Se on yksi puoli tätä asiaa.

– Toinen on se, että maalivahtivalmentajat ovat ottaneet haltuun globaalisti jääkiekkomaailman. Suomalainen idea siitä, että on maalivahtivalmentaja, on levinnyt kaikkialle muualle. Muut ovat menneet eteenpäin. Meillä on nyt se sukupolvi, joka on ollut veskarina ja maalivahtina.  

Sihvosen mielestä varhaisempi erikoistuminen antaa paremmat eväät huippu-uralle, myös kenttäpelaajilla.

– Näen sen niin, että maalivahtipelaaminen on niin erikoisala, että kannattaisi mahdollisimman nuorena lyödä se lukkoon. Muutenkin jääkiekko on menossa enemmän ja enemmän varhaisen erikoistumisen lajiksi, koska jotkut pelaajat ovat aika valmiita jo 18-vuotiaana. Siihen mennessä pitäisi saada tehtyä se 10 000 tuntia.

Alla NHL-erikoislähetyksen muuta antia!

Sihvonen: Aho on suomalaisen jääkiekon malliesimerkki 3:46

Barkov: Kapteenius yksi elämäni isoimmista kunnioista 5:17

Juuso Riikola iloinen NHL-ratkaisustaan 4:53

Puljujärvi: Fysiikka kehittynyt, pelikirja paremmin hallussa 4:38

Lue myös:

    Uusimmat