Petteri Sihvonen kertoo valmentaneensa homoseksuaaleja – ihmettelee aiheen nostamista urheilussa: "Miksi paperitehtaan miehiltä ei kärtetä heidän seksuaalisuuttaan?"

Entinen liigapelaaja Janne Puhakka aiheutti ison puheenaiheen kertomalla Helsingin Sanomissa avoimesti homoseksuaalisuudestaan. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ottaa vahvasti kantaa ulostuloon. 

Janne Puhakka, 24, pelasi kaudella 2015–16 Espoon Bluesissa SM-liigaa 40 ottelua. Hänet tullaan muistamaan enemmän ensimmäisenä SM-liigan pelaajana, joka kertoi ensimmäisenä julkisesti olevansa homoseksuaali

Sihvonen suhtautuu tapaukseen ristiriitaisin tuntein. Hän oudoksuu sitä, että urheilun yhteydessä puhutaan ylipäätään seksuaalisuudesta. 

– Miksi paperitehtaan miehiltä ei kärtetä heidän seksuaalisuuttaan, Sihvonen kysyy. 

"Voi helpottaa yksittäisen ihmisen elämää"

Sihvonen on puhunut pitkään itse pelin tärkeydestä Hänen mielestään urheilussa ei olisi syytä ottaa puheeksi poliittista, etnistä tai seksuaalista suuntausta. 

– Ei pelaajan seksuaalisuus vaikuta siihen, onko pelaaja parempi tai huonompi. Tuskin näin on Puhakankaan kohdalla, hän sanoo. 

Sihvonen käyttää jääkiekon yhteydessä viime aikoina paljon esillä ollutta termiä "toksinen maskuliinisuus". Sitä ei Puhakan puheenvuoro hänen näkemyksensä mukaan poista. 

– Ulostulo voi helpottaa yksittäisen ihmisen elämää, mikä sinänsä on hyvä asia. Koko rakennetta se ei kuitenkaan korjaa ja putsaa omaa pesää. Muutosta ei tapahdu sillä, että ilmoitamme täällä olevan toisenlaisiakin ihmisiä. 

"Valmensin homoseksuaaleja"

Sihvonen valmensi Pelicansia SM-liigassa kaudella 2003–04, muttei tiedä joukkueessa olleen yhtään homoseksuaalia. Aihe oli hänen mukaansa vielä silloin tabu. 

Toisin oli, kun hän valmensi HPK:n junioreita vuosina 2009–11 ja 2013–16. Sihvonen sanoo, että kymmisen prosenttia valmennettavista oli homoseksuaaleja. 

– En tiedä, että tiedettiinkö asiasta joukkueen sisällä, mutta minua oli informoitu asiasta luonnollisella tavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat