Petteri Sihvonen hämmästyi SM-liigan suurimman suosikin näytöksestä – Tapparan Jussi Tapolalle isosti rapaa: "Saisi hävetä"

5:34
Videolla maalikooste ottelusta Lukko-Tappara.

Jääkiekon SM-liigassa perjantain kierroksella iso mielenkiinto kohdistui Raumalle, jossa Lukko isännöi Tapparaa. Lukkoa on pidetty jopa liigan suurimpana mestarisuosikkina. Perjantaina se näytti närhen munat Tapparalle, ollen parempi peräti lukemin 7-2.

Kokonaiskuvassa Lukko oli selvästi Tapparaa edellä. Avauserän jälkeen lukemat olivat vielä tasan, mutta toisessa ja kolmannessa erässä Lukko meni menojaan.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mielestä Lukon suorituksessa oli ennennäkemättömiä piirteitä. 

Lukkoa pidettiin monissa etukäteisarvioissa SM-liigan suurimpana mestarisuosikkina. Mikä Lukossa on niin hyvää, että se ansaitsee kyseisen nimityksen?

Sihvonen: Lukko on yksi niistä organisaatioista, joita nämä koronajutut eivät niin paljoa hetkauta. He ovat pystyneet saamaan jalkeille todella laadukkaan joukkueen. Toinen juttu on se, että Pekka Virta on pystynyt kehittämään Lukon pelaamisen prosessia. Samalla Kalle Sahlstedt on tuonut seuraan tekemisen meininkiä. He eivät hakeneet pakolla menestystä Sahlstedtin ensimmäisinä vuosina, vaan he pistivät pohjia kuntoon. Se taas loi uskoa siihen, että he voivat menestyä. Noiden tekijöiden kautta uskon, että Lukko voi olla ihan finaalikandidaatti.

Tapparan piti olla kova mittari Lukolle. Miksi se ei ollut?

Sihvonen: Pelkistettynä: Virta vei ja kollega Jussi Tapola vikisi. Lukko pelasi vielä vahvempaa kiekkokontrollipeliä, mitä se on aiemmin pelannut. Siellä alkoi näkyä sellaisia KalPasta tuttuja piirteitä. Mutta se, mikä minut yllätti, oli se, että Tapolan jääkiekko oli enemmän kuin Jukka Rautakorven jääkiekkoa. Siellä näkyi jatkuvasti sitä, että he pelasivat tosi hätäisesti pystyyn. Jos en olisi tiennyt, että kuka penkin takana on, niin olisin pelkän pelin perusteella uskonut, että se on Rautakorpi. Se ei tee kunniaa Tapolalle. Hän tulee ulkomailta takaisin Suomeen, niin nyt Tappara pelasikin ”isän lätkää”, eikä ”pojan lätkää”. Tapparalla oli vielä harjoituspeleissä rytmiä, mutta nyt Lukko löi heidät, juuri mainituilla rytmeillä. Tappara voi pärjätä tuolla Rautakorven lätkällä monia vastaan, mutta nyt kun Lukko asettaa riman, se ei välttämättä riitäkään mihinkään mestaruuteen.

Mikä Lukossa sykähdytti niin voimakkaasti?

Sihvonen: Jos rehellisiä ollaan, niin en ole nähnyt 30 vuoden aikana noin vahvaa ensimmäistä erää miltään joukkueelta, kauden ensimmäisessä liigapelissä. Ja nyt pitää ottaa huomioon koronan vaikutukset sun muut. Lukko oli hämmästyttävän vahva. He pelasivat korkean asteen peliä, jossa he syöttelivät kaukalon joka suuntaan. Sen myötä Tapolan joukkue joutui ikään kuin ajokoiran lailla juoksemaan ympäriinsä. Tapola saisi hävetä. Hänen pelaajansa olisivat ansainneet paremman pelisuunnitelman. Nyt he vain juoksivat, kun Lukko syötteli.

Mitä Tapparan pitää muuttaa?

Sihvonen: Jussi Tapolan pitää avata piironki. Hänen pitää katsoa, että miten hän valmensi silloin, kun hän oli viimeksi Tapparan päävalmentaja. Siitä se lähtee. Olen hämmästynyt ja vähän pettynyt siihen, miten he lähestyivät perjantain peliä. Ei heillä ole mitään perusteita pelata Rautakorven jääkiekkoa. Tapparan päävalmentaja on Jussi Tapola, ei Jukka Rautakorpi. Nyt heidän identiteettinsä oli aivan sekaisin. Rautakorpi on urheilujohtaja. Eivät he voi pelata hänen jääkiekkoaan, vaan päävalmentajan lätkää. Ei Kalle Sahlstedt puutu Lukon pelaamiseen. Pekka Virta johtaa Lukon peliä. Nyt Tappara meni Rautakorven sävelin. Se on häpeä. 

Puhuit Virran pelin kehityksestä. Missä se erityisesti näkyi ja näkyy?

Sihvonen: Monet joukkueet ajattelevat niin, että heti kun on pienikin mahdollisuus, niin silloin pelataan pystyyn. Lukko taas näytti ajattelevan niin, että jos on pienikin mahdollisuus pelata alaspäin, niin he pelasivat. Suoraan alaspäin tai takaviistoon. Tuon suhteen Lukon peli on viety vielä pidemmälle kuin viime kaudella. Nyt heidän pelinsä on ikään kuin Meidän pelin, KalPan Virran ja modernin jääkiekon hybridiä. Siinä on pelinopeutta, ei se ole mitään seisoskelua. Mutta erityisesti alaspäin pelaaminen toi mieleen Virran KalPa-ajat. Nyt on mielenkiintoista nähdä, että mitä tapahtuu, kun he kohauttivat kaikkia. Nyt he ovat maalitaulu. Nyt heitä vastaan kokeillaan prässätä, pelataan träppiä ja tehdään ihan kaikkea. Virta ei ole aina kestänyt tuota. Ei vahva aloitus tarkoita sitä, että heillä olisi helpompaa tämän jälkeen. Päinvastoin. Tuossa voi käydä niin kuin aikanaan Virran KalPan kanssa kävi. Muita vastaaan joukkueet saattoivat vain mennä pelaamaan, mutta KalPaa vastaan piti ihan miettiä. Sama voi käydä Lukon kanssa. He pelaavat kuitenkin niin eri tavalla kuin muut. Ja nyt kun muut yrittävät vastata siihen, niin se tietää sitä, että Virta esikuntineen joutuu tekemään kovasti töitä, jotta he pystyvät murtamaan vastustajien muurit.

Onko Rauman Lukon suurin haastaja Rauman Lukko itse?

Sihvonen: Kun jokainen joukkue yrittää tehdä erilaisia juttuja ja he miettivät sitä, että mitä Lukolle tehdään, se muodostaa ihan helvetillisen paineen. Lukkoa vastaan tehdään yhtäkkiä aivan kummallisia maaleja. Silloin kysytään joukkueen pinnaa ja valmentajan sietokykyä. Siinä mielessä tuo väite voi olla ihan totta. Lukon suurin uhka voi olla Lukko itse. Koska he pelaavat niin eri tavalla kuin muut, niin se myös ärsyttää muita. Sen takia Lukko voi aiheuttaa omat ongelmansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja