Petra Ollin maailmanmestaruuspaini päättyi kaaosmaisesti, mutta kuka lopulta esti karmean farssin?

Petra Olli voitti keskiviikkona naisten vapaapainin 65 kilon sarjan MM-kultaa hyvin kaaosmaisten käänteiden jälkeen. Mistä lopun sopassa oli oikein kyse? Paikan päällä omia viestejä Petralle ja hänen valmentajalle lähettänyt Suomen olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen avaa sitä, mitä Unkarin Budapestin illassa oikein tapahtui.

Olli johti finaalia aivan loppuhetkillä 5-3, kunnes hänen kanadalaisvastustaja Danielle Lappage pääsi tasoittamaan tilanteen lukemiin 5-5.

Samassa yhteydessä alkoi sekavien tapahtumien kirjo.

Aluksi epäiltiin, että Ollin valmentaja Ahto Raska olisi hakenut haastoa Lappagen lopun liikkeelle. Tämä olisi ollut karmea farssi, sillä epäonnistuneen haaston myötä kanadalaispainija olisi noussut maailmanmestariksi.

Todellisuudessa haasto tuli kanadalaisilta. Tämä ei onnistunut ja Olli voitti finaalin lukemin 6-5.

Tasatilanteessa voitto olisi mennyt Ollille, sillä Lappage oli saanut aiemmin finaalin aikana varoituksen sormista repimisestä.

Täten Ollilla ja Suomella ei ollut mitään syytä hakea haastoa.

Lopussa ilmoilla olikin pientä epäuskoa. Raporttien mukaan muun muassa lajiryhmävastaava Sarkkinen olisi ollut se, joka huusi Ollin valmentajalle Ahtolle, ettei tämän pidä haastaa.

– Sain Ahtoon yhteyden ja todennäköisesti hän kuuli huutoni. Yritin viestittää sitä, että Petra voittaa tasapisteissä. Olennaista tässä oli se, että viimekädessä urheilija voi itse perua haaston. Ville Pasanen (painija) sai toiselta puolelta katsomoa viestitettyä Petralle, että ei missään nimessä haastoa. En minä pystynyt sitä perumaan, Sarkkinen avasi lopun käänteitä MTV Sportille, tiivistäen härdellin:

– Kyllä se aika mielenkiintoisen sekava tilanne oli, Sarkkinen naurahtaa.

Sarkkisen mukaan kanadalaisten haasto oli ”lähinnä epätoivoinen”.

– He yrittivät hakea sitä, että aivan lopussa ollut tilanne olisi ollut neljän pisteen suoritus. Silloin sen olisi pitänyt olla pystyliike. Sitä se ei missään nimessä ollut, vaan kyse se oli selkeästä mattotilanteesta. Ei siinä ollut mitään epäselvää.

– Lappage sai kaksi pistettä lopussa, niin kuin tuomarit olivat jo arvioineet. Haaste oli turha, koska eivät ne pisteet olisi siitä muuttuneet. Lopulta Petra sai vielä siitä lisäpisteen.

Videohaastomahdollisuus tuli painiin vuonna 2013, Lontoon olympialaisten jälkeen. Tässä yhdessä poistettiin protestivaihe, minkä myötä otteluiden arviointi ja lopputulosten vahvistaminen nopeutui.

Sarkkisen mukaan systeemi on hyvä, vaikka kuvio näyttikin sekavalta keskiviikon finaalissa.

– Vapaapainissa tapahtuu kuitenkin sellaisia tilanteita, joita tuomareiden on vaikea tulkita. Esimerkiksi kiihkeän lopun keskellä. Silloin on hyvä, että niitä katsotaan videolta.

Ollin maailmanmestaruutta juhlittiin Sarkkisen mukaan hieman isommalla porukalla Budapestissa.

– Ilta jatkui Petran yhteistyökumppaneiden kanssa. He olivat järjestäneet upean iltatapahtuman, jossa oli muun muassa suurlähettiläs paikalla. Petralle se lopun läpikäynti oli vaikea paikka, mutta kyllä sieltä maailmanmestari on taas herännyt, Sarkkinen sanoo tunnelmista paikan päältä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja