Mainos

Peter Franzénin pään sisälle pääsee uudella teatteritekniikalla

Miltä näytti kemiläisen uusperheen arki Peter Franzénin lapsuussilmin katsottuna? Miten suurelta ja vahvalta tuntuikaan poliisi-isäpuoli ja miten pieneksi Pete koki itsensä isäpuolen väkivaltakohtauksissa?

Kansallisteatterin näytelmä "Tumman veden päällä" vie katsojan Peten pään sisälle uudella elokuvamaisella tekniikalla.

Kirja kertoo maailmallakin menestyneen näyttelijän lapsuudesta; saman lapsen pahaa-aavistamattoman ja kiihkottoman näkökulma avaaminen teatterin lavalle pakotti ohjaaja Janne Reinikaisen keksimään uuden esittämistavan.

Ensi näkemältä näyttämöllä tehdään asioita kamalan monimutkaisesti: näyttelijät ovat yleisöltä piilossa kulissien takana ja heidän repliikkinsä kuvataan videokameroilla, leikataan kuin suorassa monikameratuotannossa ja heijastetaan valkokankaalle.

Kamerat ovat kuin 7-vuotiaan Peten silmät.

Vain "ääniraidat" pysyvät näyttämöllä

Peten vuorosanat, ajatukset ja tunteet tuottaa Ona Kamu, joka puhuu ja luo tunnelmia soittamalla selloa samanaikaisesti. Hänen lisäkseen näyttämöllä on nähtävissä koko ajan vain Peten siskon "ääniraita" Anna Paavilainen.

Kahdeksan näyttelijän lisäksi näytelmän esittämiseen tarvitaan yli 30 teknistä henkilöä.

– Tässä on palattu televisioteatterin alkuaikaan, jossa koko näytelmä tehdään yhdellä otolla, kertoo veteraaninäyttelijä Antti Litja, näytelmässä Peten isoisä.

– Elokuva ja sen koko jälkituotanto tehdään tässä livenä, vaikka mitään ei taltioida vaan sama esitys tehdään joka kerran kameroille uudestaan, selittää ohjaaja Reinikainen.

Kun Peten isäpuoli heittää pojan Kemijokeen, kohtaus esitetään niin, että kamera upotetaan akvaarioon, valkokankaalla näkyvät kaislat ja särkikala Peten silmin. Ajatukset kuuluvat Kamun kertomina. Sitten altaaseen, Peten näkökenttään tulee isän käsi, joka nostaa puolikuolleen pojan ylös.

Franzén tyytyväinen

Pari harjoituskertaa nähnyt Franzén pidättelee kyyneleitä - niin vahvasti teatteri vie hänetkin pikku-Peten pään sisälle.

– Mä olen kamalan onnellinen, että kirjan fiilis on onnistuttu säilyttämään, sanoo Franzen MTV3:lle.

– Tämä uusi cross-tekniikka mahdollistaa sen, että katsoja pääsee todella lähelle kirjan päähenkilöä. Ei se muuten olisi onnistunutkaan.

Franzén viimeistelee parhaillaan käsikirjoitusta samasta aiheesta tehtävään elokuvaan. Kuvausten on määrä alkaa kesäkuussa Lapissa. Elokuvan tuottaa Solar Films ja Franzén ottaa itse suuren askeleen toimimalla myös ohjaajana.

Hän myös näyttelee Peten bioloogista isää, mutta näyttelijän työhän on tuttua tasan viidestä kymmenestä elokuvaroolista.

Tuorein niistä, Antti Jokisen ohjaaman Puhdistuksen Pekk on nyt leikkausvaiheessa ja tulossa elokuvateattereihin syksyllä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.