Perusta parvekkeellesi satoisa kasvimaa

Kesäherkkujen kasvattaminen on antoisaa puuhaa, eivätkä edes kerrostaloasujat ole tuomittuja elämään pelkillä ostoherkuilla, parvekkeesta saa nimittäin loihdittua mitä oivallisimman keittiöpuutarhan. Eron itse kasvatetun ja kaupasta ostetun välillä kyllä huomaa!

Parvekkeelle perustetut keittiöpuutarhat huumaavat niin tuoreilla mauillaan kuin esteettisellä näkymälläänkin. Etenkin yrttejä ja salaatteja voi kasvattaa parvekkeella siemenestä saakka itse suhteellisen ripeän kasvuvauhdin takia. Jos et kuitenkaan malta odottaa sadonkorjaamista, voit yhtä hyvin ostaa valmiita taimia, joista saa valmista satoa varsin vaivattomasti.

Ja jos ajatus parvekkeella kasvatettavista yrteistä oli jo entuudestaan tuttu, miltäpä kuulostaisi omien mansikoiden napsiminen suoraan parvekkeelta jäätelöannokseen? Parvekkeelle voi perustaa myös perunapenkin.

Yrtti- ja salaattipuutarha hurmaa

Yrtit ja salaatit menestyvät yleensä hyvin parvekkeella, koska siellä on otolliset kasvuolosuhteet: aurinkoa ja lämpöä sopivassa suhteessa. Otollisin paikka on etelään päin oleva aurinkoinen parveke.

Aurinkoisen parvekkeen yrttejä ovat basilika, timjami, meirami ja tilli. Hieman varjoisemmalle parvekkeelle sopivat sen sijaan esimerkiksi persilja, sitruunamelissa, ruohosipuli ja rakuuna. Kirveliä kasvattavien kannattaa sijoittaa istutus mahdollisimman varjoisaan paikkaan parvekkeella.

Salaateista parvekkeella parhaiten kukoistavat erilaiset lehtisalaatit. Kaupoista on saatavissa erilaisia salaattilajikkeita sisältäviä siemensekoituksia, joita kannattaa kokeilla – näin tarjolla on useampaa salaattisorttia.

Yrtit ja salaatit voi istuttaa kukkalaatikoihin ja erilaisiin ruukkuihin. Myös säilykerasiat ja ämpärit käyvät hyvin istutusalustoiksi. Tärkeintä on se, että kasveilla on tarpeeksi syvä ja multava alusta.

Jotta parvekkeen yrtti- ja salaattipuutarha antaisi mahdollisimman hyvän sadon, on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti kasteluun. Astioissa kasvavat yrtit kaipaavat vettä huomattavasti runsaammin kuin kasvimaassa kasvavat kollegansa. Lasitetulla parvekkeella on tärkeää huolehtia siitä, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi. Istutukset tulee suojata myös kovalta tuulelta.

Amppelit antavat punaista satoa

Parvekkeella voi yrttien ja salaattien lisäksi kasvattaa monia muitakin kasvattaa monia muitakin hyötykasveja aina makoisista mansikoista pikkutomaatteihin saakka.

Tomaatinrakastajien parvekeratkaisu ovat amppelitomaatit. Ne vaativat kasvupaikakseen sellaisen tilan, jossa versot voivat kasvaa alaspäin. Ruukussa kasvavat pikkutomaatit ovat suhteellisen helppohoitoisia, ja kaiken lisäksi ne ovat näyttävännäköisiä parvekkeenpiristäjiä.

Kesäisen mielen takaavat tuoreet mansikat, joita saa tomaattien tapaan amppeliversioina. Yhtä hyvin voit istuttaa mansikoita myös tilavaan parvekelaatikkoon. Laatikkoon kannattaa tyrkätä kesän aikana useamman sadon tuottavia lajikkeita, jolloin saat nauttia tuoreista marjoista koko kesän.

Parvekkeella viihtyvät myös esimerkiksi pienet avomaakurkut sekä kurpitsa.

Oma perunapenkki on pop!

Oma perunapenkki parvekkeella saattaa kuulostaa oudolta, mutta on itse asiassa varsin kätevä ratkaisu. Voit kyhätä pienen perunamaan isompaan sankoon tai laatikkoon: laita vähintään 20 senttimetriä kuohkeaa turvemultaa sangon tai laatikon pohjalle.

Aseta tämän jälkeen muutaman viikon ajan sisätiloissa itänyt peruna multaan, niin että se peittyy kunnolla. Kastele peruna kunnolla. Parin kuukauden kuluttua pikkuperunat ovat valmiita, ja kolmannen kuukauden päätyttyä perunat ovat täydessä sadonkorjuukuosissa.

Tämä kätevä perunamaa pitäisi pitää koko ajan lämpöisessä, joten seuraa säätiedotuksia – jos tiedossa on alkukesän hallainen kesäyö, siirrä astia vaikkapa sisätiloihin.

Lähteet: www.puutarha.net, www.yhteishyva.fi, http://olotila.yle.fi, www.martat.fi
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Lehtikuva Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja