Perussuomalaiset vaativat lisää rahaa poliiseille: "Tarvitsemme henkilöstöä oikeiden rikosten tutkintaan, emme ihmisten somepuheita kyttääviä vihapuhepoliiseja"

Perussuomalaiset ohjaisivat lisää rahaa esimerkiksi hoitajamitoitukseen ja poliisin resursseihin. Lisäksi puolue vaatii rikosnimikkeen "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" uutta tarkastelua.

Suomen suosituimman puolueen ja suurimman oppositiopuolueen eduskuntaryhmää johtavan Ville Tavion mukaan rahaa tulisi siirtää pois "Suomelle haitallisesta maahanmuutosta ja tuhlailevasta kehitysavusta".

Ulkoministeriön mukaan talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat tätä vuonna kokonaisuudessaan 989 miljoonaa euroa.

Kuntatyönantajat puolestaan on aiemmin arvioinut, että vanhustenhoitoon kaavailtu lakisääteinen 0,7 hoitajan mitoitus vaatisi noin 250 miljoonaa euroa lisää rahaa vuodessa.

Rikosnimike "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" tarkasteluun?

Tavio lupasi Joensuussa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että perussuomalaiset esittää vaihtoehtobudjetissaan konkreettisia keinoja talouden ja työllisyyden parantamiseksi. Vaihtoehtobudjetti esitellään marraskuussa.

Poliisin resursseihin puuttui puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Oleellista on myös se, mihin sitä (rahaa) käytetään. Tarvitsemme henkilöstöä oikeiden rikosten tutkintaan ja ehkäisyyn, emme ihmisten somepuheita kyttääviä vihapuhepoliiseja, Halla-aho sanoi.

Puolueen kesäkokouksessa väläyteltiin myös ajatusta rikosnimikkeen "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" uudelleentarkastelusta.

Perussuomalaisten mielestä on poikkeuksellista, että niin monen puolueen jäsenen toimia tutkitaan rikosnimikkeen avulla. Puolueen mukaan jäsenet eivät ole syyllistyneet muuhun kuin mielipiteensä esittämiseen. 

Muut puolueet vaativat ratkaisuehdotuksia

Sekä ryhmyrin että puheenjohtajan puheissa suomittiin odotetusti pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusta.

– Hallituksen suuruudenhullut ilmastotavoitteet rapauttavat kuljetusalan kilpailukykyä entisestään, Halla-aho sanoi puhuessaan yrittämisen edellytysten turvaamisesta.

Halla-ahon mukaan pelkkä työllisyysasteen tuijottaminen ei myöskään anna kokonaista kuvaa työllisten tilanteesta.

– Oleellista on myös se, tuleeko ihminen työllään toimeen, vai joutuuko hän palkan lisäksi turvautumaan sosiaaliturvaan. Osa-aikaisen ja alipalkatun työn osuus kasvaa koko ajan.

Hänen mukaansa matalapalkkaisille aloille kohdistuva työperäinen maahanmuutto, Halla-ahon sanoin "halpatyövoiman maahantuonti", pitää palkkoja alhaisina.

– Samaan aikaan suomalainen työvoima on katoamassa näiltä aloita. Näin on käymässä muun muassa rakennusalalla, Tavio komppasi.

Muut puolueet ovat penänneet perussuomalaisilta ongelmien osoittelun lisäksi myös ratkaisuehdotuksia. Viime viikolla opposition toiseksi suurimman puolueen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati perussuomalaisilta ratkaisukeskeisyyttä puoluejohdon kesäkokouksessa Turussa.

Tiistaina samaan kuoroon liittyi hallituksessa istuvan keskustan eduskuntaryhmää johtava Antti Kurvinen.

– Missä ovat (perussuomalaisten) omat, oikeat ja toteuttamiskelpoiset ratkaisut? hän kyseli puheessaan Eduskuntatalossa.

Lue myös:

    Uusimmat