Perussuomalaiset vaatii loppua rikostuomioiden ”paljousalennukselle” – "Mitä useamman rikoksen teet, sitä vähemmällä pääset"

Perussuomalaiset vaatii loppua rikostuomioiden ”paljousalennukselle” – näin vastaavat KD ja kokoomus 7:27
Perussuomalaiset vaatii loppua rikostuomioiden ”paljousalennukselle” – näin vastaavat KD ja kokoomus.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri vaati niin sanottujen tuomioiden paljousalennuksista luopumista SuomiAreenan Taitekohdat-ohjelmassa.

Paljousalennuksilla Meri tarkoittaa rangaistusten mittaamisjärjestelmää, jossa henkilö saa useista rikoksista lyhyemmän tuomion kuin mitä olisi saanut, jos jokainen rikoksista olisi rangaistu yksittäin omissa oikeudenkäynneissään.

– Mitä useamman rikoksen teet, sitä vähemmällä pääset, Meri kuvailee.

Kristillisdemokraatit ja kokoomus suhtautuivat myötämielisesti ajatukseen kriminaalipolitiikan uudelleentarkastelusta. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli sitä mieltä, ettei nykymallissa osa uhreista koe saavansa oikeutta. Hän itse otti esille myös sen, voivatko ammattirikolliset hyödyntää nykymallia yhdistääkseen tuomioita toisiinsa.

– Tällä ei varmaan ole ainakaan rikoksia vähentävä vaikutus, hän kommentoi nykymallia.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko pitää keskustelua tuomioiden suuruudesta tärkeänä. Hän itse halusi nostaa esille esimerkiksi lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista annettavat tuomiot.

Kristilliset kaksinkertaistaisi Kela-korvauksen määräajaksi

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ehdottaa, että Kela-korvaukset tulisi kaksinkertaistaa määräajaksi, jotta hoitovelka saataisiin ratkaistua ennen sote-uudistusta.

Essayah korostaa, että hoitorästit, kuten hoitamattomat hampaat tai tekemättä jääneet syöpäseulonnat, tulevat pidemmän päälle kalliimmiksi kuin se, että ne hoidetaan nyt.

Essayah kummeksuu sitä, että hallituksen suunnitelmissa on leikata yksityisen hoidon Kela-korvauksia, kun kristillisdemokraatit näkee taas Kela-korvauksen juuri apuvälineenä, jolla esimerkiksi pienituloiset pääsevät hoidon piiriin.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko suhtautuu ehdotukseen erittäin positiivisesti.

– Tämä on kuin kokoomuslaisesta suusta, hän toteaa.

– Nyt jos joskus pitäisi panostaa näihin jonoihin.

Vaihtoehtona Kela-korvauksen nostolle hän esittää palveluseteleihin tai maksusitoumusten lisäämisen.

Perussuomalaisten Leena Meri on myös myötämielinen ehdotukselle. Hänen mukaansa Suomessa pitäisi tehdä kaikkensa, että ihmiset pääsevät hoitoon ja saavat hoivaa sekä huolenpitoa. Kela-korvaus voisi auttaa tässä. Meri nostaa itse esille sen, että hoitajien palkat pitäisi saada kuntoon, jotta alalle riittäisi työntekijöitä jatkossakin.

Kristilliset tuplaisi Kela-korvauksen määräajaksi – näin vastaavat kokoomus ja perussuomalaiset 7:44
Kristilliset tuplaisi Kela-korvauksen määräajaksi – näin vastaavat kokoomus ja perussuomalaiset.

Kokoomuksen Risikko huolissaan vanhuspalveluista

Kokoomuksen Paula Risikko valitsi aiheekseen ikäihmisten palvelut. Hän kertoo niiden saatavuuden ja kattavuuden heikentyneen.

Hän vaatii vanhuspalvelulain korjaamista niin, että vanhusten oikeus palveluihin vahvistuu ja palveluiden saamisen enimmäisaikaa lyhennettäisiin nykyisestä kolmesta kuukaudesta.

– On ihan tuoretta tietoa siitä, että ympärikautista hoitoa ja kotihoitoa on vähennetty. Kotona asuu kuitenkin yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät pärjää siellä, Risikko toteaa.

Hän nostaa esille ongelmat henkilöstön määrän puutteessa ja vanhuspalveluiden saatavuudessa.

Perussuomalaisten Leena Meri toteaa, että kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä perusajatuksesta, että vanhustenpalveluista on huolehdittava. Hän kuitenkin muistuttaa, että jos rahaa ei ole käyttää näihin tavoitteisiin, ei muutosta ole tulossa. Hän nostaa esille jälleen hoitajapulan, johon hän tarjoaa lääkkeeksi riittävän rahoituksen.

Kristillisdemokraattien Essayah nostaa esille omaishoidon palkkiot ja niiden verotuksen. Hän peräänkuuluttaisi omaishoitoon verovapautta pienimpien palkkioiden osalta ja vaatii hyvinvointialueita pitämään huolta omaishoidon palkkioiden tasosta. Hän siirtäisi omaishoidon Kelalle, jolloin sen kriteerit voitaisiin saattaa yhdenmukaisiksi koko maahan.

Kokoomus vahvistaisi vanhuspalveluita – näin vastaavat perussuomalaiset ja KD 6:21
Kokoomus vahvistaisi vanhuspalveluita – näin vastaavat perussuomalaiset ja KD.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat