Mainos

Perussuomalaiset Nuoret: Arhinmäki jakaa avustuksia puolueellisesti

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) jakaa nuorisojärjestöjen valtionavustuksia epäoikeudenmukaisesti, syyttää Perussuomalaiset Nuoret.

Järjestön mukaan se haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä nuorisotyön avustusta 230 000 euroa, joka on noin kolmasosa esimerkiksi Kokoomuksen Nuorten Liiton saamasta tuesta. Toissa päivänä julkistettujen avustuspäätösten mukaan Perussuomalaiset Nuoret sai tälle vuodelle avustusta 15 000 euroa, joka sama summa kuin viime vuonna.

Järjestö arvostelee muun muassa sitä, että sen jäsenmäärän kasvu vuodessa yli tuhannella ei vaikuttanut tukeen millään tavalla.

– Perussuomalaiset kasvatti viime eduskuntavaaleissa valtavasti kannatustaan. Eikö sillä ole ajankohtaista yhteiskunnallista merkitystä? Jäsenmäärämme tuplaantui ja puolueella on eduskunnan nuorin kansanedustaja, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo ihmettelee yhtenä jakoperusteena olevaa toiminnan ajankohtaista yhteiskunnallista merkitystä.

Suurimpien tukien leikkaukset kosmeettisia

Lisäksi Perussuomalaiset Nuoret kritisoi tuista päättävän avustus- ja arviointitoimikunnan kokoonpanoa. Perussuomalaisten Nuorten mielestä on kyseenalaista, onko toimikunta riippumaton avustuksia jakaessaan, sillä sen johdossa ovat entiset Kokoomusnuorten ja Demarinuorten puheenjohtajat. Myös vasemmistoliittolaista kulttuuriministeri Arhinmäkeä lähellä olevat tahot saivat järjestön mielestä avokätisesti tukea.

Tiukan taloustilanteen vuoksi useimpien järjestöjen avustukset pysyivät entisellä tasollaan tai pienenivät hiukan. Perussuomalaisten Nuorten mielestä leikkaukset tukiin olivat täysin kosmeettisia.

Myös Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ja kristillisdemokraattiset KD Nuoret kritisoivat yhdessä Perussuomalaisten Nuorten kanssa sitä, että suurimpia tukia nauttivien järjestöjen avustuksia leikattiin vain vähän. Jako poliittisten nuorisojärjestöjen välillä on järjestöjen mielestä yhä epätasainen: suurimpia tukia saavat keskustalaiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt nettoavat pienintä tukea saavan Perussuomalaisten Nuorten tuen lähes 49-kertaisesti. Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto saavat avustusta yhteensä 731 000 euroa.

Kolme vähiten avustusta saanutta eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöä allekirjoittivat tänään yhteisen avoimen kirjeen ministeri Arhinmäelle. Häneltä pyydetään perusteluja jakopäätöksen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta.

Nuorisojärjestöjen tuki parlamentaarisin perustein?

Perussuomalaiset Nuoret kertoo esittävänsä poliittisten nuorisojärjestöjen saaman valtiontuen puolittamista ja sen jakamista oikeudenmukaisesti parlamentaarisella mallilla eli kansanedustajien määrän mukaan. Järjestö on puhunut mallin puolesta myös aiemmin.

Järjestön mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen valmistelee lisäksi lakialoitetta, jossa poistettaisiin monikulttuurisuuden edistämisen vaatimus nuorisolaista, johon perustuen avustukset jaetaan.

Ylitarkastaja Immo Parviainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että poliittisten nuorisojärjestöjen avustusten perustumista poliittisiin voimasuhteisiin on pohdittu.

– Työryhmä totesi, että jos lähdetään nuorisojärjestöjen toiminnan perusteista, vanha periaate on parempi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.