Mainos

Ministeriö: Perussuomalaisten Nuorten avustuskritiikki aiheetonta

Perussuomalaisten Nuorten kritiikki nuorisojärjestöille jaettuja valtionavustuksia kohtaan on opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä aiheetonta.

Perussuomalaisten Nuorten mielestä järjestön saaman avustuksen olisi tullut kasvaa reilusti, sillä järjestön jäsenmäärä on kasvanut vuodessa yli tuhannella. Hakemansa 230 000 euron sijaan se sai avustusta tälle vuodelle viime vuoden tapaan 15 000 euroa.

Perussuomalaiset Nuoret kritisoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä (vas.) siitä, että hän jakaa valtionavustusta epätasaisesti. Esimerkiksi Suomen Keskustanuorille tukea myönnettiin 670 000 euroa.

Perussuomalaisten Nuorten tuki kasvanut

– Itse asiassa Perussuomalaisten Nuorten saama avustus on kasvanut koko ajan pikku hiljaa, ylitarkastaja Immo Parviainen opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo.

– Heidän jäsenmääränsä kasvu on tässä otettu huomioon siten, että heidän avustustaan ei ole pienennetty, kuten monen muun järjestön kohdalla tänä vuonna on käynyt. Esimerkiksi joidenkin järjestöjen kohdalla jäsenmäärä on selvästi alentunut, mikä on otettu huomioon.

Esitykset nuorisojärjestöille veikkausvoittovaroista myönnettävistä valtionavustuksista valmistelee avustus- ja arviointitoimikunta. Ministeriön esittelijä esittelee sen jälkeen ne ministerille, joka päättää lopullisen jaon.

Parviaisen mukaan Perussuomalaiset Nuoret sai vuonna 2008 ensimmäistä kertaa valtionavustusta 4 000 euroa. Siitä lähtien summa on kasvanut: vuonna 2009 järjestö sai avustusta 7 000 euroa, 2010 12 000 euroa ja viimeisinä kahtena vuonna 15 000 euroa.

Laajuus ja tuloksellisuus kriteereinä

Nuorisojärjestöille myönnettävien avustusten kriteerit perustuvat nuorisolakiin.

– Tuen määrä perustuu toiminnan laajuuteen, laatuun ja tuloksellisuuteen. Myös muut kuin poliittiset järjestöt ovat samalla viivalla, Parviainen sanoo.

Avustukseen vaikuttaa muun muassa harjoitettu nuorisotyö, toiminta-alue eli valtakunnallisuus sekä se, miten nuorison osallistuminen päätöksentekoon toteutuu järjestössä. Myös jäsenmäärä vaikuttaa.

– Heidän jäsenmääränsä ei ole vieläkään kovin suuri, Parviainen vastaa Perussuomalaisten Nuorten kritiikkiin.

Perussuomalaiset Nuoret arvostelee myös sitä, että avustusten jaon valmistelevan toimikunnan johdossa istuvat kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöjen entiset puheenjohtajat.

– Arvioinnissa ei katsota varsinaisesti, mitä poliittista suuntaa avustusta saava järjestö edustaa, Parviainen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.