Perussa kansalaiset suuttuivat poliitikkojen saamista koronarokotuksista – jo kaksi ministeriä on eronnut

Perussa kohu poliitikkojen jonon ohi saamista koronarokotuksista on johtanut jo toiseen ministerieroon.

Perun ulkoministeri Elizabeth Astete ilmoitti sunnuntaina paikallista aikaa jättävänsä tehtävänsä. Astete kertoi, että oli saanut ensimmäisen rokoteannoksen tammikuussa, vaikka rokotetta ei ole Perussa vielä yleisesti saatavilla. Ministeri sanoi tehneensä vakavan virheen ja sanoi, ettei ottaisi toista annosta.

Rokotuksista syntyi kohu viime viikolla, kun selvisi, että entinen presidentti Martin Vizcarra oli saanut kiinalaisen Sinopharmin rokotteen jo lokakuussa. Tämän seurauksena terveysministeri Pilar Mazzetti erosi tehtävästään.

Poliitikkojen rokotukset aiheuttivat Perussa laajaa suuttumusta, ja mediassa spekuloitiin sillä, kuinka moni poliitikko oli jo saanut rokotteen vaivihkaa. Moni ministeri kiirehtikin ilmoittamaan, ettei ollut vielä saanut rokotetta. Ulkoministeri Astete joutui kuitenkin myöntämään saaneensa rokotteen.

Oikeusministeri Zoraida Avalos käynnisti alustavan tutkimuksen Vizcarran ja muiden poliitikkojen rokotuksista.

Terveydenhuollon henkilökunnan rokotukset aloitettiin Perussa viikko sitten. Samassa yhteydessä 76-vuotias presidentti Francisco Sagasti otti rokotuksen julkisesti.

Vielä ei ole tiedossa, milloin kansalaisten laajempi rokottaminen alkaa. Perun hallitus on ilmoittanut kuitenkin tavoitteekseen, että 10 miljoonaa ihmistä on rokotettu heinäkuuhun mennessä.

32 miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 1,2 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 43  700 virukseen liittyvää kuolemaa. Kuolemantapausten määrä on 15:nneksi suurin maailmassa. Vaikean tautitilanteen takia Perun sairaalat ovat olleet viime kuukausina ylikuormitettuja.

Lue myös:

    Uusimmat