Peruna yllättää pitsassa ja burgerissa

Perunasta voi vaihteeksi valmistaa myös herkullista pitsaa tai tuhteja burgerpihvejä, jotka maistuvat kaikille ja kelpaavat myös kasvissyöjävieraille. Vuosien myötä peruna on joutunut antamaan tilaa ruokalautasella pastoille ja riiseille. Peruna on kuitenkin kilpailukykyinen niin monikäyttöisyyden, ravintopitoisuuden, maun kuin hinnankin puolesta. Peruna sisältää kilpailijoihinsa verrattuna vähemmän energiaa, mutta enemmän muita tärkeitä luonnon ravintoaineita. Perunoita olisi suositeltavaa syödä 2-5 kappaletta päivässä.

Suomalainen syö vuodessa noin painonsa verran perunoita, keskimäärin 62 kiloa. Perunan kulutus on laskenut rajusti 1960-luvulta lähtien ja on nykyisin meillä Suomessa vähäisempää kuin monissa muissa Länsi- Euroopan maissa. Esimerkiksi irlantilaiset ja englantilaiset syövät kaksinkertaisen määrän perunoita suomalaisiin verrattuna. Suomalaisten perunan kulutuksen lasku on onneksi pysähtynyt, mihin yhtenä syynä pidetään ruokaperunan laadun parantumista ruokakaupoissa.

Monikäyttöinen peruna
Perunasta syntyy edullista arki- ja juhlaruokaa. Valitsemalla oikean perunatyypin oikeaan ruokaan saa kokki myös kiitosta ruokailijoilta. Kiinteistä (vihreä tunniste) perunoista valmistetaan keitettyjen perunoiden lisäksi maukkaita pieniä pariisinperunoita tai esimerkiksi keittoja, joissa perunoiden halutaan pysyvän koossa. Jauhoiset (punainen tunniste) perunat soveltuvat parhaiten leivontaan ja näistä perunoista sakeutuu samettisen pehmeää perunamuusia. Jauhoiset perunat sopivat parhaiten myös uuniperunoiksi tai vaikkapa suurustamaan keittoa. Kotimaiset Kasvikset ry:n markkinointipäällikkö Anne Vuori antaa hyvän vinkin voitaikinan tekoon. Voitaikinan rasvamäärästä puolet voi korvata keitetyllä, soseutetulla perunalla. Tästä taikinasta voi tehdä makeita ja suolaisia piiraita tai vaikkapa pasteijoja.
Peruna yllättää

Perunan mieto maku sopii mitä erilaisimpiin ruokiin ja ruokakulttuureihin. Eikä ihme, että hyvistä perunaruuista on tullut myös monien keittiömestarien ylpeyden aiheita. Muun muassa uunissa kypsennettävät Hasselbackan perunat ovat arvostettua juhlaruokaa. Myös meillä suomalaisilla on mahdollisuus monipuolistaa perunan käyttöä muun muassa yhdistelemällä ja maustamalla perunaruokia uusilla tavoilla.

Perunoista voi valmistaa maistuvan pihvin hampurilaisen väliin. Maukkaan ja mehevän, niin kylmänä kuin kuumanakin hyvän, pitsan saa ohuista perunaviipaleista sipulin kanssa. Tortilla-täytteeseen peruna tuo puolestaan ruokaisuutta. Sunnuntain herkkuperunat syntyvät helposti uunipellillä, mille laitetaan kypsymään kuorineen lohkottuja veneperunoita. Lohkot voidellaan kevyesti öljyllä ja maustetaan maun mukaan yrteillä, chilillä tai mausteseoksilla. Peruna yllättää arkisin myös nopeudellaan, sillä halkaistut perunat kypsyvät herkullisiksi uuniperunoiksi mikrossa alle viidessä minuutissa.

Perunaa monessa muodossa

Vaihtelua perunaruokiin saa mausteiden ja valmistustapojen lisäksi muodoilla. Ohessa Hasselbackan perunat, lohko-/veneperunat, tikku- /suikaleperunat ja pyöreät pariisinperunat.

Perunasta voi vaihteeksi valmistaa myös herkullista pitsaa tai tuhteja burgerpihvejä, jotka maistuvat kaikille ja kelpaavat myös kasvissyöjävieraille.

Uuniperuna mikrossa

4 suurta perunaa

1. Pistele tasakokoisiin pestyihin perunoihin haarukalla tai tikulla reikiä.
2. Pane perunat mikronkestävään astiaan. Jos mikrossa on pyörivä alusta, asettele perunat astian ulkolaidoille.
3. Peitä perunat mikrokuvulla. Kypsennä täydellä teholla (600 W) 12- 15 minuuttia, mikron tehosta riippuen. (Jos kypsennät vain yhden perunan kerralla kypsennysaika on huomattavasti lyhyempi. Kokeile perunan kypsyyttä jo muutaman minuutun kuluttua.)

Katkarapulevite

100 g kevytmargariinia tai -kasvirasvalevitettä
125 g vähälaktoosista maitorahkaa
100 g katkarapuja
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl mustapippuria

1. Valuta huolella ja hienonna veitsellä sulatetut katkaravut.
2. Sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.

Porkkanatäyte uuniperunalle

(10 annosta)
750 g porkkanoita vettä, suolaa
3-5 rkl makeaa ja vahvaa chilikastiketta
jauhettua muskottipähkinää

1. Keitä kuoritut ja pilkotut porkkanat kypsiksi suolavedessä.
2. Kaada keitinliemi pois ja soseuta porkkanapalat karkeaksi soseeksi.
3. Mausta chilikastikkeella ja muskottipähkinällä.

Parsakaali-yrttitäyte uuniperunalle

(10 annosta)
650 g parsakaalia
100 g purjon valkoista osaa
5-8 valkosipulin kynttä
vettä, suolaa
mustapippurirouhetta
tuoreyrttisilppua (esim. oregano ja basilika)

1. Kypsennä (al dente) pilkotut parsakaalinpalat, paloiteltu purjo ja kuoritut valkosipulin kynnet suolavedessä. 2. Kaada keitinliemi pois ja soseuta kasvikset karkeaksi soseeksi.
3. Mausta mustapippurirouheella ja tuoreyrttisilpulla.

Lue myös:

    Uusimmat