Mainos

Persoonallinen ja toimiva koululaisen huone

Syksy on taas täällä, ja koulut ovat jälleen avanneet ovensa. Monen ekaluokkalaisen huone on sisustettu huolella, mutta myös vanhempien koululaisten huoneita on hyvä sisustaa uudelleen. Koululaisen huoneesta tulee ennen kaikkea löytyä hyvä pöytä, tilava hylly sekä kunnollinen sänky.

Koululainen tarvitsee ympärilleen mahdollisimman toimivan oppimisympäristön. Läksyjen teko, kokeisiin lukeminen, nukkuminen ja kaikenlainen oleilu omassa huoneessa luonnistuvat helpommin hyvin sisustetussa huoneessa. Väreillä, materiaaleilla ja leikittelevillä esineillä saadaan huoneeseen luotua pirteää lisäilmettä. Valaistukseen on syytä panostaa, sillä hyvillä, tarpeeksi kirkkailla valoilla opiskelu sujuu helpommin.

Mukavaa oppimista

Opiskelun sujumista voi helpottaa sisustamalla koululaisen huoneen mahdollisimman mukavaksi ja viihtyisäksi. Lapsi/nuori voi tehdä läksynsä istuen, seisten tai jopa lattialla, kunhan järjestely on pysyvä ja valoa sekä työrauhaa on riittävästi. Ottaen huomioon koululaisen tottumukset voi joko pöydästä tai sitten tarvittaessa huoneen lattiasta loihtia mahdollisimman miellyttävän paikan opiskeluun. Lattialla viihtyvälle koululaiselle voi hankkia huoneen lattialle mukavan pehmeän ja pirteän värisen lattiamaton.

Erilaisissa koulupöydissä on runsaasti valinnanvaraa. On puisia, teräksisiä ja jopa lasisia koulupöytiä. Koulupöytää valitessa on hyvä ottaa huomioon riittävän suuri työskentelytila, säilytysmahdollisuudet kynille, kumeille sekä koulukirjoille sekä ennen kaikkea toiminnallisuus. Kaupoista löytyy runsaasti myös pöytiä, joiden kokoa on mahdollista muuntaa ja suurentaa koululaisen varttuessa.

Tavaroilla veikeää lisäilmettä

Pienen tai miksei isommankin huoneen tulee soveltua opiskelun lisäksi leikkitilaksi sekä rauhalliseksi makuuhuoneeksi. Pienillä sisustusesineillä, esimerkiksi lapsuuden rakkaimmilla leluilla saadaan koululaisen huoneeseen veikeää lisäilmettä. Suloiset nallet tai nuket kouluhyllyssä pehmentävät huoneen yleisilmettä. Pienemmän koululaisen huoneessa leluille tulee miettiä hyvät säilytyspaikat, josta ne ovat helposti saatavilla, kun läksyt on ensin tehty huolellisesti.

Ilmeikkyyttä huoneeseen saadaan luotoa myös tapeteilla tai veikeillä sabluunamaalauksilla. Sabluunoita voi tehdä itse tai ostaa suoraan kaupasta. Niiden käyttö on helppoa, ja lopputuloksena saadaan näyttäviä yksityiskohtia muuten yksivärisen huoneen seinille. Sabluunoilla tehtyä kuvioita voi maalata myös säilytyslaatikoihin tai vaikkapa yöpöydän pintaan.

Oppiminen vaatii hyvät yöunet

Koululaisen huoneen sisustus vaatii mielikuvitusta ja organisointitaitoa. Kun sisustettava huone on pieni, kannattaa harkita parvityöpisteen hankintaa. Siinä yhdistyvät kätevästi sänky ja toimiva työpiste säilytyskaappeineen. Myös erilaiset kerrossängyt tai laatikostosänky kokonaisuudet ovat tilaa säästäviä ja toiminnallisia kokonaisuuksia pienessä tai miksei isommassakin tilassa. Suuremmassa huoneessa erillisillekin huonekaluille on enemmän tilaa ja sänkykin voi olla huomattavasti suurempi.

Myös tekstiileillä on merkitystä. Esimerkiksi veikeissä jääkarhulakanoissa tai muissa kuvioiduissa lakanoissa uni maistuu makeammalta. Veikeät printtilakanat ja päiväpeitteet tuovat tunnelmaa myös opiskelijan huoneeseen.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Asko, Lundia, Marimekko ja Ikea

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.