Mainos

Perinteitä ja elektroniikkaa ylioppilaslahjaksi

Ensi lauantaina ylioppilaslakki painetaan 29 000 uuden ylioppilaan päähän. Päivä on ikimuistoinen juhlakalulle, mutta saattaa aiheuttaa ylimääräisiä aamuyön valveillaolohetkiä läheisille ja ystäville. Ongelmana on, mitä antaa lahjaksi juuri koulutiensä päättäneelle.

Ylioppilaat saavat, ja myös haluavat perinteisiä lahjoja. Tulossa on esimerkiksi astiastoja, koruja ja tietenkin rahaa. Sekä tytöille että pojille hankitaan tänä keväänä myös paljon uusinta elektroniikkaa.

Myyntipäällikkö Jenni Pynnönen Tampereren Stockmannilta kertoo, että hyvin suosittuja ovat olleet miniläppärit ja kamerat.

- Kyllähän sitä jokaiselle valmistujalle täytyy oma kamera löytyä, että saadaan ilta tallentumaan omalle kameralle. Nyt, kun kameroissa on paljon hienoja värejä, niin voi valita lahjan saajan mieltymyksen mukaan värin, joka sopii illan asusteeseen, Pynnönen nauraa.

Erityisesti Perinteisinä lahjoina Pynnönen mainitsee Kalevala-korut, kellot, astiastot ja myös erilaiset tuoksut.

- Lahjakortti tietysti toimii aina. Sen saaja voi sitten itse miettiä, mitä sillä lahjalla hankkisi. Usein tehdään myös niin, että ostetaan lahja valmistujalle ja siihen sitten pieni lahjakortti. Kyllä niitä lahjakortteja menee, Pynnönen sanoo.

Sukupuoli vaikuttaa luonnollisesti lahjan laatuun, mutta nykyään raja ei ole enää niin selvä. Elektroniikka kelpaa hyvinkin myös tytöille,ja korut sekä tuoksut pojille. Myös lahjan saajan tulevaisuutta mietitään. Tähän sopivat astiasarjat tai vaikkapa elektroniikka.

Myyntipäällikkö Pynnösen mielestä lahjaksi voi antaa pilke silmäkulmassa melkein mitä vaan.

- Riippuu paljon valmistuvasta henkilöstä, mitä voi antaa. Kun hyvää huumorintajua riittää, niin hyviä lahjaideoita varmasti löytyy.

Korut tyttöjen hitti

Helsingin Stockmannin myymälänjohtaja Tuija Vänttinen tietää heti tämän kevään hittilahjan, varsinkin tytöille. Se on myymälänjohtajan mukaan korut. Perinnekorut sekä muotikorut tekevät hyvin kauppansa. Pojille ostetaan elektroniikan lisäksi myös esimerkiksi harrastusvälineitä.

- Lahjalista on kuitenkin aika perinteinen. Yo-juhla on kuitenkin luonteeltaan jo niin perinteinen, että perinteiset lahjat sopivat siihen. Toki määrällisesti suosituin lahja on se lahjakortti. Jos ei ihan tarkkaan tiedä, mitä lahjan saaja toivoo ja haluaa, lahjakortti on varma valinta.

Vänttinen pohtii myös sitä, onko lahjaa jota ei kannata tuoreelle ylioppilaalle antaa.

- Mitä henkilökohtaisempi lahja on, sitä varovaisempi kannattaa olla. Sitten täytyy todella tarkkaan tietää, mistä on kysymys ja mitkä toiveet ovat.

Ylioppilaslahjat ovat Vänttisen mukaan ensimmäiset lahjat, jolloin on hyvä ostaa vaikkapa tulevaan kotiin jotain käyttännöllistä. Siihen käyvät astiasarjat tai esimerkiksi yhdessä ostettu huonekalu. Jotkut opiskelijat laativat ylioppilasjuhliinkin jo lahjalistoja. Mutta ei vielä samalla tavalla kuin esimerkiksi hääjuhliin.

Lahjaostoksille lähdetään myös niin, että lopullinen päätös syntyy vasta kaupassa.

- Kyllä kysellään paljon, että mitä on tänä keväänä ostettu. Toisaalta kaupassa kysellään, mikä olisi jotain uutta ja erilaista, mitä voisi tuoreelle ylioppilaalle antaa, Vänttinen sanoo.

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.