Perinteinen vappu kaupungilla tai vapunvihaajan antijuhla? Parhaat vinkit juhlaan

Suomalaisen työn päivää juhlitaan kevään sarastaessa Vapun ja Valpurin päivänä. Kaupunkilaisjuhlan tärkeäksi osaksi on muodostunut myös ilakointi aattona.

Vietätkö vappuaaton ja -päivän perinteisesti piknikillä siman ja tippaleipien ääressä, vai kaveriporukan kesken teemanaamiaisissa? Jos et ole lyönyt vielä lukkoon ohjelmaasi, tutustu Helmen vapunviettovinkkeihin ja uudista perinteitäsi – tai helli vanhoja!

Perinteinen vappu kaupungin sydämessä

Kaupunkilaisvappu alkaa aattona Helsingissä Havis Amanda -patsaan lakituksella. Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan lakitettua Mantan kierrätyslakilla, voi kierrellä kaupungin juhlahumun läpi loppuillaksi kotiin keräämään voimia varsinaiseen vappupäivään. Koti-ilta sujuu rattoisasti vaikkapa Kevätpörriäistä selaillen.

Vappupäivä käynnistyy marssimalla Rautatientorilta Hakaniemen torille tai kuuntelemalla Ylioppilaskunnan Laulajia Kaivopuistossa. Musisoinnin lomassa voi piknik-viltin päällä nauttia kotoa tuotuja vappuantimia: simaa, tippaleipiä, munkkeja ja samppanjaa.

Tampereella vapunviettäjä voi ihastella vappuyönä lakitettua Suomen neito -patsasta tai teekkareiden kastamista Tammerkoskeen, Turussa taas eksyä Aurajoen rantaan seuraamaan Liljan patsaan pesua ja lakitusta.

Pukujuhlat pienelle porukalle

Jos kaupungin hulina ei kiinnosta, voi vappua viettää myös omassa kodissaan. Järjestä teemajuhlat pienelle porukalle. Vapun pakanallisia juuria kunnioittaen juhlien teemaksi voi valita vaikkapa noidat. Toivota juhlavieraat tervetulleeksi känsänenäisenä mustan kissan kera ja tarjoa purtavaksi Kyöpelinvuorelta varastettuja suklaamunia. Kuokkavieraat saavat kyytiä luudasta!

Vappuviikonloppu ruoan kanssa repostellen

Vaikka vappu onkin yhdistetty työväkeen, voi silloinkin juhlia fiinisti ja nauttia luksuksesta. Järjestä anopin kanssa koko perheen vapunvietot ja kilisyttele skumppalaseja notkuvan pöydän äärellä. Vappumenun voit luntata Makuja-sivuilta.

Työväen juhlana töissä

Ei hätää, et ole ainoa, joka kököttää vappuna töissä. Lohduttaudu työkavereiden kanssa järjestämällä omat nyyttärit lounastauolla. Muistakaa tuoda serpentiiniä ja ilmapalloja työpaikan pikakoristeluun ja pukea vappunenät itsenne, toistenne tai asiakkaidenne piristykseksi. Kaikkia työpäiviä ei tarvitse ottaa niin raskaasti: pilkettä silmäkulmaan!

Miten muuten?

Asuuko ystäväsi maalla? Pakene kaverin luokse koko perheen kera. Maaseudun rauhassa ei kaupungin roskat huoleta, vaan lantsarit voi nostaa taivasta kohti ja siemailla perennalla makoillen samppanjaa.

Alkoholi ja örvellys ei maistu?Vietä vappu selvänä.

Vapunvihaajan antivappu sujuu vaikka ulkomailla: pikalähtö netistä ja lentokentän kautta karkuun viikonlopun karkelointia. Ulkomailla voit keskittyä nähtävyyksien kiertelyyn humalaisten opiskelijoiden ja pöriseviä pillien ja serpentiiniläjän kanssa taistelun sijaan


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja