Mainos

Perheasunnon perusparannus: luonnonkiveä saunan takaseinään

Nina suunnitteli saunan takaseinäksi luonnonkiviseinän. Siihen voi nojata oikein hyvin - tosin selän ja seinän välissä tarvitaan selkänoja. Ne valmistettiin samasta tuijasta kuin seinätkin ja asennettiin hiukan vinoon, jotta olo on rennompi.

– Lähdin hakemaan vähän erilaisempaa saunaa, Nina sanoo

– Siinä on tietysti oltava varovainen, sillä onhan sauna suomalaiselle pyhä paikka.

Luonnonkiven takana oleva seinä on oikaistu oikaisulaastilla. Siinä ei ole kosteussulkua, sillä useimpien vedeneristeiden lämmönkestokyky on 55 – 70 asteen välillä ja saunassahan se kohoaa etenkin puukiukaiden takana paljonkin sen yli – tosin tämä seinä on kiukaaseen nähden juuri vastakkaisella puolella.

Saunassa ei käytettä vedeneristettä millään seinällä. Lattian vedeneriste toki nousee seinälle 15 – 20 cm ja muodostaa siten ehjän, kokonaisen kaukalon. Niin alhaalla lämpötila ei nouse koskaan liian korkeaksi.

Kivet on kiinnitetty 60 x 15 cm liuskoiksi taustaverkkoon. Niitä seinään kiinnitettäessä kiinnitysmassaa laitetaan laatoituksesta poiketen molempiin pintoihin, seinään ja kiviin. Kivet ovat varsin painavia ja tällä varmistetaan kunnon kiinnitys. Se on erityisen tärkeää tämän kiven kohdalla, joka on oikeaa, aitoa luonnonkiveä – useinhan verhoilukivet valmistetaan teollisesti huomattavasti kevyemmästä betonimateriaalista.

Saneerauslaastiin lisättiin vielä muovipitoista sideainetta, joka lisää tarttuvuutta ja antaa rakenteelle elastisuutta.

Pahvia kivien väliin

Kivet eivät ole aivan mittatarkkoja, joten asennuksen aikana niiden väliin kannattaa asetella tarvittaessa esimerkiksi pakkauslaatikoista repäistyjä, paksuja pahvilappuja, joiden avulla työ etenee vaakasuorassa ja työ tasaisena. Jos laastia joutuu kivien pinnalle, se pyyhitään heti pois puhtaalla vedellä ja sienellä. Muuten niihin saattaa jäädä pysyviä tahroja.

Vaakasuoruutta tarkkaillaan jokaisen kerroksen kohdalla vatupassilla ja aika ajoin mitataan myös etäisyys katosta. Vaikka kiven yläreuna olisi vaakasuorassa, katto ei sitä välttämättä ole ja on aika ikävän näköistä, jos katto on toisessa päässä kiinni kivissä ja toisessa muutaman sentin niitä korkeammalla.

Havaittiin myös, että puupaneeli oli kannattanut tehdä ennen kiviseinää.

Toisin päin olisi ollut huomattavasti hankalampi saada siistejä ja tasaisia yhtymäkohtia kiven ja puun väliin nyt ne syntyivät luonnostaan.

On muistettava ottaa huomioon se, että kiven käyttö lisää kiukaalta vaadittavaa tehoa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että neliö kiviseinää vastaa puoltatoista lisäkuutiota saunan tilavuuteen. Kun tässä tuli kiviseinää 1,5 m2, kiukaan tulee vastaavasti olla 1 kW verran tehokkaampi.

Lisätietoja:

www. majakivi.fi

www.netrauta.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.