Pentagon valtavan tietomurron kohteena - tekijästä "varsin hyvä käsitys"

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on kertonut joutuneensa merkittävän tietomurron uhriksi keväällä.

Apulaispuolustusministeri William Lynn kertoo, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli tunkeutunut maaliskuussa puolustusvälinevalmistajan tietoverkkoon ja varastanut tietoja asejärjestelmistä. Vääriin käsiin päätyi 24 000 tiedostoa.

Lynnin mukaan osa tiedostoista sisälsi tavanomaisia lentokoneiden ja panssarivaunujen osaluetteloita, mutta joukossa oli myös arkaluonteista tietoa muun muassa satelliiteista ja valvontalaitteistoista.

Pentagonilla on hänen mukaansa "varsin hyvä käsitys" siitä, mikä valtio on tietomurron takana. Hän ei kuitenkaan antanut enempää tietoja tekijästä tai kohteena olleesta yhtiöstä.

– 24 000 tiedostoa on paljon, mutta en usko että se on suurin murto mitä olemme kokeneet, Lynn sanoi.

Ministeriön tietojärjestelmä on valtava, sillä siihen kuuluu yli 15 000 tietoverkkoa ja seitsemän miljoonaa tietokonetta.

Uusi puolustusstrategia

USA:n puolustusministeriö esitteli torstaina uuden strategian, jolla on tarkoitus ehkäistä tietomurtoja ja muita tietojärjestelmiin kohdistuvia hyökkäyksiä.

Pentagon pitää jatkossa kyberavaruutta samanlaisena toimintaympäristönä kuin ilmaa, maata, merta ja avaruutta.

Lynnin mukaan ministeriö aikoo muun muassa lisätä verkkoihinsa uusia ohjelmistoja ja valvontalaitteita, jotka havaitsevat ja pysäyttävät haittaohjelmat ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa vahinkoa. Myös yhteistyötä muiden valtion virastojen, puolustusvälinevalmistajien ja ulkomaisten liittolaisten kanssa aiotaan vahvistaa.

Kenraali James Cartwright arvioi, että Pentagonin on muutettava koko ajattelutapaansa ja luovuttava vanhasta mallista, jossa suurin osa voimavaroista kuluu parempien palomuurien rakentamiseen eikä hyökkäysten ennaltaehkäisyyn.

– Jos lähtökohta on vain puolustautua, se on kuin turvautuisi Maginot-linjaan. Jos emme koskaan tee mitään muuta kuin parannamme puolustustamme kun joudumme hyökkäyksen kohteeksi, emme kykene rakentamaan toimivaa pelotetta, Cartwright muotoili.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat