Mainos

Pelurit rikastuivat - kansa maksaa laskun

Suomalaista talouselämää mielipiteillään puhuttanut dosentti, kunnanjohtaja Esko Juntunen uskoo, ettei maailmantalous lähde nousuun ennen vuotta 2015.

- Se pitää tapahtua puhdistautumisen kautta. On saatava huonot yritykset pois ja rahoitussektorille läpinäkyvyyttä. Lisäksi optioihin on saatava selkeät säännöt.

Juntunen kuvaa kriisiin ajautunutta taloutta vedätys- ja tempputaloudeksi.

- On puhuttu ns. valuntataloudesta, jossa ajatuksena on, että rikastumisen salliminen johtaisi ennen pitkää myös köyhien vaurastumiseen. Tässä on käynyt päinvastoin. On synnytetty puhallustalous, jossa on vedätetty optioiden avulla. Esimerkiksi USA:ssa optiot ovat olleet joissain yrityksissä suurempia kuin liikevoitto.

Juntunen kritisoi sitä, että tavallinen kirvesmies joutuu maksamaan pienistä sivutuloistaan yli 50 prosenttia veroja, mutta varakkaat pelurit rikastuvat alle 28 prosentin veroilla. Näiden pelureiden aiheuttamaa kaaosta selvittämään tarvitaan kuitenkin tavallisia kansalaisia.

- On huvittavaa, kuinka tässä nykyisessä kapitalismissa voitot ovat tekijöidensä ansiota, mutta tappiot sitten sosialisoidaan kansalle.

Elvytys pitää kansan poissa kaduilta

Juntunen myös muistuttaa, että hintojen laskiessa samat optioilla rikastuneet pelurit voivat kasvattaa omaisuuttaan edullisesti. Kaikki tämä johtaa lisääntyvään eriarvoisuuteen.

- Oireita on jo ollut nähtävissä. Esimerkiksi Ateenan ja Ranskan mellakat liittyvät pohjimmiltaan tähän.

Valtioiden harjoittaman elvyttämisen Juntunen näkee lähinnä keinona pitää kansa pois kaduilta.

- Kyllähän sekä kansa että yritykset katsovat sitä, miten ne tulevat toimeen. Ei lisää velkaa kannata ottaa, jos ei ole kysyntää. Käytännössä esimerkiksi Barack Obaman toimet Yhdysvalloissa tähtäävät nimenomaan siihen, että kansa ei lähde kaduille.

Juntunen pitää maailmantalouden perusongelmana suurta ylitarjontaa.

- Ylikapasiteettia on maailmalla 30 prosenttia. Tämä tietenkin johtaa hintojen tippumiseen. Esimerkiksi Aasian kriisin aikaan 1990-luulla, Korean autoteollisuus pudotti hintoja 30 prosenttia. Yksilötasolla tämä kysynnän väheneminen tarkoittaa käytännössä kenkää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.