IL: Saarelaisen lähtö Ulkomaalaisviraston johdosta oli oikeasti potkut – Supo ei avaa taustoja julkisuudessa

Suojelupoliisin (supo) päällikön Antti Pelttarin mukaan supo ei voi avata selvityksiään ja asioiden taustoja juurikaan julkisuudessa. Asiaa Twitterissä kommentoineen Pelttarin mukaan tämä periaate soveltuu myös nyt julkisuudessa oleviin, supon entiseen työntekijään liittyviin asioihin.

Muun muassa supossa aiemmin työskennelleen Matti Saarelaisen toiminta on noussut viime päivinä jälleen otsikoihin.

Iltalehti uutisoi eilen, että Ulkomaalaisviraston johdossa vuosina 1998–2004 ollut Saarelainen sai tehtävästään aikoinaan potkut alaisensa lahjusrikoksen takia.

STT uutisoi puolestaan viikonloppuna, että Saarelainen joutui vuonna 2019 jättämään tehtävänsä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtajana henkilökuntaan kohdistuneen epäasiallisen käytöksensä takia.

– Viraston toimialan takia emme voi – omaa toimintaamme vaarantamatta – avata selvityksiämme ja asioiden taustoja juurikaan julkisuudessa. Myös supoa koskeva lainsäädäntö velvoittaa meidät tähän, Pelttari kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa supon sisäisissä asioissa noudatetaan tarkasti lakeja ja säännöksiä ja supon toimintaan vaikuttaviin sisäisiin asioihin puututaan matalalla kynnyksellä.

– Emme kuitenkaan ota kantaa muiden virastojen tai tahojen sisäisiin asioihin, Pelttari lisää.

Saarelaisen aiempaa toimintaa on käsitelty julkisuudessa myös sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2022. Saarelaisen epäillään Ulkomaalaisviraston johtajana myötävaikuttaneen siihen, että Vladimir Putinin lähipiiriin kuulunut Gennadi Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden 1990-luvun lopussa.

Ulkomaalaisvirasto on Maahanmuuttoviraston edeltäjä.

Lue myös:

    Uusimmat