Pelottavatko raha-asiat? Näin saat taloutesi kuntoon vuonna 2013!

Eivätkö laskut ota loppuakseen ja pelkäät luisuvasi henkilökohtaiseen konkurssiin? Ota talousasiasi hallintaan vuonna 2013.

Jos talousasiat ovat solmussa, kannattaa puikkoihin tarttua heti. Moni kuvittelee, että huonosta taloustilanteesta ei pääse pois, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Pienelläkin palkalla voi päästä kuiville, kunhan rahan käyttää järkevästi ja muistaa laskujen maksun ohella myös säästää.

1. Säästä itsellesi varakassaa

Ota tavoitteeksi, että sinulla on muutaman vuoden päästä 2-3 kuukauden palkka säästettynä erilliselle tilille. Jos tämä tuntuu utopistiselta ajatukselta muista, että pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Terhi Majasalmi neuvoo Totuus taloudestasi -kirjassa laittamaan sivuun edes vähän kuussa. Parasta olisi, jos voit laittaa 10 prosenttia tuloistasi kuukaudessa sivuun, mutta mikäli se ei ole mahdollista, säästä edes hieman. Kun sinulla on säästössä rahaa, eivät suuret ja yllättävät laskut enää saa talouttasi täysin pois raiteiltaan.

2. Mihin rahasi kuluvat?

Pidä kuukauden tai parin ajan kirjaa siitä, mihin rahasi menevät. Voit saada selville yllättäviä rahareikiä.

3. Luovu turhasta

Miksi ostaisit jälleen uuden t-paidan, vaikka sinulla on niitä jo kaappi täynnä? Tai oletko tottunut syömään lounaan ulkona joka päivä? Tunnista turhat kulut ja pyri luopumaan niistä.

Esimerkiksi ylimääräisen 10 euron käyttäminen arkipäivänä tekee jo hurjat 200 euroa kuukaudessa. Jos laittaisit saman summan säästöön, olisi sinulla 2 400 euron vararahasto vuoden kuluttua.

4. Älä ota lisää lainaa!

Lainan maksaminen lainalla on tuhoon tuomittu ajatus, paitsi jos maksat esimerkiksi kalliita pikavippejä pienikorkoisemmalla pankin lainalla. Muista kuitenkin, että ainoa keino päästä lopullisesti eroon kulutusluotoista ja pikavipeistä on, että et ota niitä lisää.

5. Muuta ajatusmalliasi

Oletko tottunut ajattelemaan, että olet holtiton rahankäyttäjä ja se on sinulle luonnollista? Pyri muuttamaan ajatusmaailmaasi, sillä se voi tehdä sinulle tepposet.

Jos miellät itsesi järkeväksi rahankäyttäjäksi on sinun helpompaa myös käyttäytyä niin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja