Peliongelmat vain pahenevat, osa suunnittelee jopa itsemurhaa – asiantuntija kertoo merkit, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja

8:06
Videolla Silvennoinen kertoo, mitkä merkit kertovat siitä, että rahapelaaminen uhkaa lähteä käsistä.

Rahapeliongelmat voivat koskettaa ketä tahansa, vaikka tilastojen valossa eniten niistä kärsivät nuoret miehet, kertoo peliongelmaisia auttavan Peluuri-palvelun yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

Yhä useammin apua hakee kuitenkin nainen.

Keskeinen syy peliongelmien taustalla ovat yhä perinteiset kivijalka-automaatit, mutta samalla pelaaminen siirtyy voimakkaasti verkkoon. Sen myötä pelataan myös yhä enemmän ulkomaisten peliyhtiöiden pelejä Veikkauksen sijaan.

– Ja usein pelaaminen on tavallaan kaikkiruokaista. Ei pelata vain yhtä pelityyppiä, vaan samanaikaisesti useita erilaisia pelejä, Silvennoinen kertoo.

Velkasummat voivat olla valtavia

Vaikka peliongelmien määrä ei vaikuta kasvaneen, ongelmista on tullut yhä vakavampia. Ongelmaisesti pelaavilla on yhä useammin myös monia muita ongelmia, yhä useammat kertovat itsemurha-ajatuksista tai itsetuhoisuudesta ja näiden velat voivat olla yhä suurempia.

Pikavipit ja kulutusluotot liittyvätkin kiinteästi monen peliongelmaan, eivätkä jopa 200 000 euron velat ole ollenkaan tavattomia.

Haastettaluessa Silvennoinen kertoo, mitkä ovat hälyttäviä merkkejä, jotka voivat viitata peliongelman syntymiseen. Silvennoinen myös painottaa, että apua kannattaa hakea.

– Peliongelmasta voi toipua, ja siitä toivutaan myös. 

9:56
Huomenta Suomessa keskusteltiin myös Veikkauksen asemasta ja siitä, voisiko se ehkäistä rahapelihaittoja paremmin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja