Pelikoneet ovat kaupoille kultakaivos: "Tasaista tuloa riskittömästi"

Pelikoneet ovat vilkkailla kauppapaikoilla varsinaisia kultakaivoksia. Eivätkä vain Raha-automaattiyhdistykselle, vaan myös kauppiaille.

Vaikka RAY päätti vuoden alusta alentaa kauppiaille maksettavaa korvausta, pelikoneelle paikan tarjoava saa jatkossakin 17 prosenttia koneiden tuotoista arpajaisveron jälkeen.

Vuonna 2014 RAY maksoi muun muassa kaupoille, ravintoloille, huoltoasemille ja kioskeille niiden osuutena yhteensä noin sata miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi yhdistys maksoi valtiolle noin 93 miljoonaa euroa arpajaisveroa.

Tukia esimerkiksi järjestöille ja sotaveteraaneille maksettiin noin 400 miljoonaa.
Raha-automaattiyhdistyksen yhteiskuntavastuupäällikkö Hannu Rinkinen kertookin, että raha-automaattien alla olevat neliöt ovat osa markettien tuottavinta liiketilaa.

– Automaatti tuottaa tasaista tuloa käytännössä riskittömästi, joten kyllä ne tärkeitä neliöitä ovat.

Vaikea korvata 

Pelikoneista aiheutuu kauppiaalle kuluja sähkölaskusta, tilavuokrasta, valvonnasta ja rahastuksesta. RAY hoitaa muun muassa koneiden huollot, vaihdot ja päivitykset.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kertoo, että uusien tuotteiden myyntikatteiden kautta on vaikeaa saada korvaavaa tuottoa. Suurin riski etenkin pienille kaupoille ja kioskeille pelikoneessa on hänen mukaansa se, että myymälä menettää automaatin.

– Pelikoneista ei esimerkiksi synny hävikkiä, ja kulut ovat pieniä. Niiden tilalle olisi vaikeaa löytää tuoteryhmää, jossa olisi vastaava tuotto, Luoto kertoo.

Palvelujohtaja Petri Toivonen Siwoista ja Valintataloista tunnetusta Suomen Lähikauppa Oy:stä kertoo, että niin RAY:n kuin Veikkauksenkin palveluilla on suuri merkitys varsinkin haja-asutusalueilla.

– Peliautomaatit mahdollistavat osaltaan kauppojen säilymisen asiakkaiden lähellä jatkossakin, Toivonen kertoo.

Palvelujen osuus kokonaisliiketoiminnasta on hänen mukaansa vieläpä kasvattanut merkitystään viimeisen viiden vuoden aikana.

Kuussa 2700:n tuotto

Pelikone tuottaa kuukaudessa keskimäärin 2 700 euroa. RAY:n liikepaikkajohtaja Jari Kivelän mukaan hyvällä paikalla kone voi tuottaa tuplasti, jolloin kaupan osuudeksi jäisi vajaa tuhat euroa kuussa per kone.

– Sellaisiin tuottoihin tosin tarvitaan todella isoja asiakasvirtoja, ja automaattikohtainen tuotto ei nouse korkeammalle, koska koneita lisätään niihin paikkoihin missä on kova kysyntä, Kivelä kertoo.

Parhaita liikepaikkoja hän ei liikesalaisuuksiin vedoten paljasta, mutta kertoo että suuria asiakasvirtoja löytyy esimerkiksi maantienvarsien liikenneasemilta.

Pääliiketoimintana kielletty

RAY myöntää Jari Kivelän mukaan koneita helpostikin, kun asiakasvirta, ikärajavalvonta ja tuotto ovat kunnossa.

– Yleensä kone myönnetään kun sitä pyydetään. Jos se tuottaa tarpeeksi ja yhteistyö toimii, voimme antaa lisää koneita.

Kun tuotto on hyvä ja riskit pienet, ottajia on paljon. Suomessa on jo yli 18 000 peliautomaattia. Oman kasinon pyörittäminen esimerkiksi kahvilan varjolla ei kuitenkaan onnistu, sillä RAY:n mukaan pelit eivät saa olla kumppanin pääliiketoimintaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja