Mainos

Pelätyn Boko Haramin taktiikka raaistui – naiset kylvävät kuolemaa itsemurhapommeilla

Boko Haramin väkivaltaiset siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet. Taktiikkana ovat nyt naisten tekemät itsemurhaiskut.

Nigeriasta muualle Länsi-Afrikkaan levinnyt terroristijärjestö Boko Haram on muuttunut entistä raaemmaksi. 

Järjestön nykyistä taktiikkaa pidetään osin lähi-idässä kauhua kylvävän Isisin toiminnan kopioimisena. Boko Haram ja Isis ovat tiivistäneet yhteistyötään keväällä. 

Uusi johtaja 

Boko Haramin perustajan Mohammed Yusufin kuoltua 2009 järjestön toiminta sai uuden suunnan. Yusufin tilalle nousi Abubakar Shekau, Yusufin oikea käsi. Tässä yhteydessä väkivalta ja kidnappaukset tulivat mukaan yhä aktiivisempaan toimintaan.

Shekau huolehtii järjestön operatiivisen toiminnan lisäksi jäsenten henkisestä luotsaamisesta ja järjestää uskonnollisia seremonioita.

Shekau on valinnut itselleen vaimoksi yhden edesmennen johtajan vaimoista. Hän avioitui enstisen johtajan neljännen vaimon kanssa.

Shekaun oppineisuudesta kiistellään. Siinä missä kannattajat ylistävät Shekaun valokuvamuistia ja teologista osaamista, valtaosa islamilaisesta papistosta pitää Boko Haramin johtajaa oppimattomana.

Boko Haramin itsemurhapommittaja on yhä useammin nainen.

Naisten tekemät itsemurhaiskut 2015 

Helmikuu 2015: 10 iskua, 13 itsemurhapommia, 5 naista 

Maaliskuu 2015: 3 iskua, 6 itsemurhapommia, 4 naista

Huhtikuu  2015:  3 iskua, 4 itsemurhapommia, 1 nainen

Toukokuu 2015:  7 iskua, 9+itsemurhapommia, 1 nainen

Kesäkuu 2015:  13 iskua, 24 itsemurhapommia, 7 naista

Heinäkuu 2015:  16 iskua, 28 itsemurhapommia, 13 naista 

Ansaru-siipi kyseenalaisti taktiikan

Shekaun johtoasema ei ole kuitenkaan täysin turvattu. Vuonna 2012 ryhmän sisälle syntyi juopa, joka ryhmittyi uudeksi Ansaru-soluksi.

Tämä solu tähtää enemmän kansainväliseen toimintaan ja suhtautuu kriittisesti Shekaun harjoittamaan Nigerian muslimien tappamiseen.

Ansaru on usein taustalla ulkomaalaisia vastaan tehdyissä iskuissa ja kidnappauksissa ja ryhmää epäillään useiden eurooppalaisten tappamisesta.

Maailmaa kuohuttaneen koulutyttöjen kidnappaamisen taustalla puolestaan epäillään olevan Aminu Sadiq Ogwuche -niminen Boko Haramin jäsen.

Hänen kerrotaan perineen Shekaun lähipiiriin kuuluneen Bama-nimisen taistelijan paikan. Bama kuoli vuonna 2013.

Muista kärkihahmoista myös Abba-nimellä tunnettu Boko Haramin alueellisena johtajana pidetty terroristi on saanut surmansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.