Mainos

Pelastuslaitokset varautuvat veden nousuun

Kova tuuli nostaa merenpinnan korkeutta Suomenlahdella. Itä-Uudellamaalla on jo suljettu teitä. Loviisan ydinvoimala seuraa tilannetta tarkasti.

Korkealla ollut meriveden pinta on laskenut Suomen rannikoilla. Perä- ja Selkämerellä sekä Saaristomerellä vesi oli iltaan mennessä laskenut jo selvästi. Suomenlahdelle enteiltiin veden mahdollisesti nousevan vielä hieman, ennen kuin se kääntyisi laskuun puoliltaöin.

-Veden lasku on väliaikaista. Itämeressä on nyt niin paljon vettä, että pinta heilahtaa uuteen nousuun. Matalapaineet ja myrskyt aiheuttaisivat nyt helposti tulvia, tutkija Antti Kangas Merentutkimuslaitokselta kertoi STT:lle.

Kangas ennakoi, että huomenna illalla vesi alkaa taas kohota Suomenlahdella. Tarvittaisiin päivien tai viikkojen suotuisat säät, jotta ylimääräinen vesi purkautuisi pois Itämerestä.

Pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset varautuvat veden nousuun ja pitkään yöhön.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mika Siitonen sanoo, että he ovat tarkastaneet pahimpia paikkoja, joita ovat muun muassa Porvoonjoen rannat ja Loviisan alue. Mitään hälyttävää ei ole vielä löytynyt.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on muutamia teitä, jotka katkeavat nopeasti veden noustua. Yksi teistä on Sipoossa Karhusaaren kohdalla. Tie jouduttiin sulkemaan liikenteeltä illalla puoli seitsemän aikoihin. Toinen veden alle jäänyt alue on Porvoon Sikosaari.

Siitosen mukaan Loviisan ydinvoimalassa seurataan tarkasti meriveden nousua. Säteilyturvakeskus ja voimalaitos hälyttävät tarvittaessa pelastuslaitoksen hätiin. Jos merivesi nousee Loviisan ydinvoimalaitoksella yli 180 senttimetrin eli turvallisen käytön alarajan, voimalaitos varaudutaan pysäyttämään tai tehoa vähentämään.

Myös Länsi-Uudenmaan ja Helsingin pelastuslaitokset odottavat, miten vesitilanne kehittyy. Toistaiseksi Espoon ja Helsingin alueilla kaikki näyttää rauhalliselta.

Vedenkorkeushuippu ajoittuu illaksi

Merentutkimuslaitos on ennustanut Suomenlahden vedenkorkeushuipun ajoittuvan illaksi. Vedenkorkeuden uskotaan nousevan Haminassa enintään 150 senttiin, Helsingissä 125 senttiin ja Hangossa 105 senttiin.

Haminassa vesi on 130 senttiä tavanomaista korkeammalla ja Helsingissä lähes metrin. Tulvista kärsineessä Turun satamassa merivesi nousi aamulla ja aamupäivällä, mutta päivän mittaan sen odotettiin kääntyvän laskuun.

Itämeressä on parhaillaan vettä 60 senttiä enemmän kuin normaalisti. Merentutkimuslaitokselta kerrotaan, että matalapaineet ja tuulet nostavat veden korkeutta usein illaksi ja yöksi.

Merivesi uhkaa osaa Kotkan sataman tuontiautoista

Meriveden nousu saattaa uhata osaa Kotkan satamassa odottelevista tuontiautoista. Satama kehottaa autojen maahantuontifirmoja pitämään silmällä tilannetta, jotta autot saadaan tarvittaessa turvaan pikaisesti.

Varovaisuus johtuu siitä, että vesi nousi itäisellä Suomenlahdella pari vuotta sitten kaksi metriä yli normaalin ja tuontiautoja jäi satamassa veden saartamiksi.

Sataman teknisen johtajan Riitta Kajatkarin mukaan ongelma koskee Hietasen vanhoja parin hehtaarin alueita, joissa veden nousuvara on vain 1,5 metriä. Kaikki uudet autokentät Kotkan satamassa on rakennettu kolme metriä merenpinnan yläpuolelle. Uusia alueita on noin 70 hehtaaria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.