Mainos

Pekka Pouta ennusti säätä Estonia-yönä: ”Epäuskoinen tunne” – katso ennustevideo vuodelta 1994

Pekka Pouta oli nuorena meteorologina aamuvuorossa Estonian onnettomuuspäivänä. Aamu oli kiireinen ja tunne epäuskoinen.

Syyskuun 28. päivä vuonna 1994 silloin 26-vuotias Pekka Pouta valmistautui yöllä aamun Huomenta Suomi -lähetykseen. MTV:n sääennusteet tulivat tuolloin Ilmatieteen laitoksen kautta ja Pouta oli yöllä Ilmatieteen laitoksen tiloissa laatimassa ennusteita.

– Meripelastuksesta soitettiin ja kerrottiin, että laiva on uponnut ja pyydettiin päivystäjältä tietoja olosuhteista ja tuulista pelastustöitä varten, muistelee Pekka Pouta.

MTV:n uutishuoneelle tullessa tilanteen vakavuus alkoi selkiytyä.

– Merellä aallot olivat isoja, mutta myräkkä ei ollut mikään historiallinen. Laivat ovat kulkeneet sellaisessa ennen ja jälkeen. Vähitellen aamun aikana alkoikin käydä selväksi, että yksistään sää ei missään nimessä ollut syy turmaan.

Onnettomuusaamu meni nopeasti. Uutistoimituksessa tehtiin ja toimittiin.

– Tunteet olivat hämmentyneitä ja epäuskoisia, toteaa Pekka Pouta.

Estonian onnettomuusaamuna meteorologi Asko Hutila puolestaan tuli kello 7 aamuvuoroon Ilmatieteen laitoksen merisääpäivystykseen.

– Kyselyitä tuli puhelimitse, autoimme viranomaisia ja annoimme tietoja meripelastukselle. Tunne oli sekava. Sitä tiesi, että tilanne on todella paha. Pahimmat tuulet ja aallokko olivat aamulla pelastustöiden ollessa käynnissä. Estonian jälkeen kehitettiin ennustamisessakin monia asioita, esimerkiksi aaltopoijuja tuli merelle aaltojen mittaamiseen. Sääpäivystyksessäkin on nykyään aivan eri valmiudet toimia, toteaa Asko Hutila.

Katso ylhäältä videolta Pekka Poudan ennuste Huomenta Suomen lähetyksestä Estonian onnettomuusaamulta 28.9.1994 noin kello 6.30.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja