Mainos

Passin hakemista helpotetaan

Passihakemuksen jättämistä helpotetaan siten, että hakemuksen voi jättää muun kuin kotikunnan poliisilaitokselle ilman erityisiä perusteita. Eilen eduskunnalle annetussa lainmuutoksessa esitetään myös, että passi voidaan antaa alaikäiselle ilman huoltajan suostumustakin.

Nykyisin passihakemuksen voi jättää toisen kunnan poliisille, jos sen jättäminen kotipaikan poliisille on hankalaa työn, opiskelun, matkan, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Säännöstä on tosin tulkittu joustavasti. Maaliskuun alussa voimaan tulevaksi tarkoitetun lainmuutoksen jälkeen erityisiä perusteita ei tarvittaisi. Passin myöntäisi kuitenkin muissa kuin kiireellisissä tapauksissa kotikunnan poliisi, jonne hakemus toimitettaisiin.

Passin myöntäminen alaikäiselle ilman huoltajan suostumusta tulee mahdolliseksi tapauksissa, joissa passin epääminen olisi muutoin selvästi vastoin lapsen etua. Nykyisin esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsen vanhemmat vastaavat huoltajuudesta yhdessä mutta asuvat erillään, toinen vanhemmista on voinut syytä ilmoittamatta evätä lapselta passiin saamisen. Passi voidaan myöntää lapselle, jos voidaan pitää ilmeisenä, että häntä ei viedä vastoin huoltajan suostumusta ulkomaille muutoin kuin tilapäisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.