Pasasen Bremenille jatkoaikatappio Uefa-cupin finaalissa

Jalkapallon Uefa-cupin 37-vuotinen historia huipentui ukrainalaisen Shahtar Donetskin mestaruusjuhliin Istanbulissa. Shahtar kukisti maajoukkuepuolustaja Petri Pasasen edustaman Werder Bremenin jatkoajalla 2-1.

Shahtar ansaitsi voittonsa peliesityksensä perusteella, vaikka bremeniläiset ja erityisesti maalivahti Tim Wiese laittoivat tiukasti hanttiin. Pasasen rooli jäi pieneksi, sillä hänet vaihdettiin kentälle jatkoajan viidennellä minuutilla. Pasanen pääsikin katsomaan ottelun ratkaisua aitiopaikalta, kun brassi Jadson laukoi voittomaalin kaksi minuuttia myöhemmin.

Jadsonin matala veto lipesi Wiesen näpeistä hitaasti verkon perukoille, ja saksalaisvahti sadatteli ankarasti ottelun ainoaa virhettään.

Shahtar voitti Uefa-cupin ensimmäisenä ja viimeisenä ukrainalaisjoukkueena, sillä Uefa-cup pelataan ensi kaudesta lähtien Eurooppa-liigan nimellä. Itä-Eurooppaan turnausvoitto meni myös viime vuonna, kun Pietarin Zenit juhli voittoa. Moskovan TsSKA voitti cupin puolestaan vuonna 2005.

Pjatovin haparointi pidensi ottelua

Shahtar aloitti vahvasti, kuten ennakkosuosikin kuuluukin. Vielä kuudennella minuutilla Luiz Adrianon tarkkuus oli kehnoa, kun brassihyökkääjä latoi avopaikasta ohi. Juuri kun Bremen oli päästä peliin mukaan, Luiz Adrianon aktiivisuus tuotti tulosta. Hän juoksi 25. minuutilla Razvan Ratin pystysyöttöön, tunkeutui Bremen-topparien välistä ja neppasi Shahtarin johtoon hallitulla nostolla yli Bremen-vahti Tim Wiesen.

Shahtar-vahti Andri Pjatov juoksi juhlimaan maalia kentän toisesta päästä. Hänen olisi ehkä kannattanut säästellä voimiaan.

Bremen sai vapaapotkun kymmenen minuuttia Shahtarin maalin jälkeen. Naldon kenkäisy 25 metristä lähti kohti maalia, mutta helppoa koppia tavoitellut Pjatov koki elämänsä yllätyksen, kun pallo luiskahtikin verkkoon.

Shahtar toipui tasoituksesta, mutta avausjakson lopun ja toisen jakson alun painostus tyssäsi maalivahti Wieseen. Saksalainen venyi parhaimpaansa torjuessaan Mariusz Lewandowskin, Darijo Srnan ja brassi Jadsonin yritykset.

Ottelun taso ja vauhti lässähti toisella jaksolla. Pjatov puuttui peliin vain kerran, kun Claudio Pizarron vapaapotku kiersi vaarallisesti Shahtar-maalille 78. minuutilla. Jakson viimeinen kymmenminuuttinen kului molemmilla joukkueilla jatkoajan odottelulla.

Sen sijaan jatkoajan alkuun Shahtar rynnisti vauhdilla. Srnan ilkeä matala pomppuisa veto oli yllättää Wiesen. Jadsonin voitto-osuman jälkeen Pasasen käynnistämät Bremenin hyökkäykset jäivät puolitiehen. Pizarro sai pallon maaliin jatkoajan lopulla, mutta verissä päin tahkonnut Bremen-pelaaja oli sitä ennen ehtinyt rikkoa Shahtar-pakkia vapaapotkun arvoisesti.