Parisuhde onkin prostituutiota?

Kirjailija Helen Croydon järkyttää shokkiväitteellään, jonka mukaan parisuhde on vain prostituution eräs muoto.

Sugar daddy -kirjan kirjoittanut toimittaja ja ihmissuhdekommentaattori Helen Croydon on sitä mieltä, että jokainen pitkä parisuhde perustuu sanattomaan sopimukseen seksin vaihtamisesta rahaan. Croydon esittää kohuväitteensä The Erotic Review -kolumnissaan.

Croydonin väitteet eivät ole ainutlaatuisia. Feministi Mary Wollstonecraft vertasi avioliittoa prostituutioon jo 1700-luvulla sanomalla, että avioliitto on laillistettua prostituutiota. 1970-luvulla feministit kantoivat kylttejä, joihin oli painettu Wollstonecraftin lause. Tällä vuosituhannella asiasta on puhunut myös Nobelin taloustieteen palkinnon voittanut ekonomisti Gary Becker. Beckerin mukaan rakastuminen on parinvalintaa, joka perustuu pitkän tähtäimen hyötylaskelmiin.

Nyt muurahaispesää sohaissut Croydon muistuttaa, että rakkaus ja seksi ovat kaupankäyntiä, jossa käydään kauppaa sitoutumisen, kiintymyksen, kodinhoitoavun, vanhemmuuden, statuksen ja rahan kanssa. Naisen hedelmällisyys on tämän kaupankäynnin pohja, onhan hedelmällisyys kallisarvoista. Sitä ei ole ikinä annettu, eikä tulla ikinä antamaan pois ilmaiseksi.

– Meillä kaikilla on, tiedostaen tai tiedostamatta, tavoitteita ihmissuhteissamme. Annamme parisuhteelle paljon aikaamme ja vapauttamme. Emme tekisi niin, ellemme hyötyisi siitä jollakin tavalla, nainen sanoo.

Evoluutiopsykologit kutsuvat sopimuksiin perustuvaa suhdetta seksisopimukseksi. Mies tarjoaa naiselle syötävää, suojapaikan ja turvaa, jotta lapsillakin olisi hyvä olla. Nainen taas valitsee miehen, joka pystyy tarjoamaan hänelle parhaiten näitä kaikkia. Mies puolestaan valitsee naisen, joka pysyy hänelle uskollisena.

Kun kiintymys osoitetaan materialla

Croydon tietää itsekin, miltä tuntuu olla suhteessa, jossa raha näyttelee pääosaa. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Sugar daddy. Croydon oli vuoden verran suhteessa, joka perustui rahaan. Hän tapaili miestä, joka oli emotionaalisesti kylmä, mutta joka osoitti kiintymyksensä materialla.

– Sen kaltaisessa suhteessa mies viestittää, ettei hänellä ole aikaa tai emotionaalisia kykyjä panostaa sinuun. Mutta koska hän pitää sinusta ja haluaa jatkaa kanssasi, hän antaa sitä mihin kykenee, lahjoja, Croydon kertoo.

Croydon uskoo, että parisuhteella on paremmat mahdollisuudet onnistua, mikäli parisuhteen kummallakin osapuolella on alusta asti yhtäläinen käsitys siitä, miten he suhteesta hyötyvät.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: eroticreviewmagazine.com, femalefirst.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja