Pariisilaisäiti: Kuuntelimme seinän takana kun kymmeniä tapettiin

Pariisilaiset ovat yrittäneet tänään toipua viime yön verilöylystä. Kaikenikäisiä ihmisiä oli liikkeellä, mutta selvästi normaalia vähemmän. Moni halusi pitää sitkeästi kiinni normaalista elämänrytmistä.

Bataclan-konserttisalin naapurissa asuva Irene de Boisgrollier valvoi lastensa kanssa, kun seinän takana tapettiin yli 80 ihmistä.

– Kuulimme kaiken, laukaukset ja poliisin rynnäkön, Boisgrollier kertoi STT:lle.

– Lapseni ovat 15- ja 16-vuotiaita. Heille se oli jännittävää. Minun piti pidätellä heitä sisällä.

Samaan aikaan konserttisalissa oli helvetti valloillaan:

– He eivät lakanneet ampumasta. Verta oli kaikkialla, ruumiita kaikkialla. Kuulimme kirkumista, kertoi vessassa piilotellut Pierre Janaszak AFP:lle.

Boisgrollier päätti mennä aamulla kotikadun kahvilan terassille aamiaiselle, vaikkei normaalisti sitä tee – vain osoittaakseen, että elämä jatkuu.

Iltayhdeksän jälkeen eri puolilla Pariisia alkaneissa iskuissa kuoli yhteensä lähes 130 ihmistä ja haavoittui noin 300, heistä lähes sata vakavasti. Äärijärjestö Isis ilmoitti tehneensä iskut vastauksena Ranskan ilmaiskuille Syyriassa ja varoitti Ranskan pysyvän järjestön kohteena, jos maan linja ei muutu. 

Kolmen päivän suruaika

Itsemurhapommit räjähtivät myös lähellä stadionia, jolla presidentti Francois Hollande oli seuraamassa Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelua.

Iskuissa sai surmansa kaikkiaan kahdeksan terroristia, joista seitsemän räjäytti itsensä ja yksi ammuttiin. Iltaan mennessä yksi hyökkääjistä oli tunnistettu Ranskan kansalaiseksi, jota poliisi oli jo aiemmin seurannut.

Hollande julisti Ranskaan hätätilan ja kolmen päivän suruajan.

Uhrien kansalaisuudesta tihkui tietoa verkkaisesti. Suomen suurlähetystön mukaan joukossa ei tiettävästi ollut suomalaisia.

Opiskelija Sylvain Chevalier kuuli yöllä meteliä, muttei tajunnut mistä on kyse. Hänen naapurissaan on kambodzhalaisravintola, jossa ammuttiin 12 ihmistä. 

– Luulin, että joku vetää matkatavaroitaan alas porraskäytävää. Tat-tat-tat-tat..., hän kuvaili.

Aamulla jälkiä yön ammunnasta ei näkynyt, koska ravintolan metalliluukut oli vedetty kiinni. Kadun toisella puolella ikkunat on ammuttu säpäleiksi.

– En ole peloissani. Ennemmin tämä on vain kuvottavaa. Se tapahtuu jo toisen kerran tänä vuonna samassa paikassa, Chevalier sanoo.

Tammikuussa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehty terrori-isku tapahtui lähikortteleissa.

Toipuminen tällä kertaa vaikeampaa 

Ruokaostoksille tullut Julien David epäilee, että uusien iskujen sijainti oli tarkkaan harkittu.

– Poliisiauto on partioinut näillä kulmilla tammikuusta lähtien. (Iskujen tekijät) voivat osoittaa, että he pystyvät siihen uudelleen.

David arvelee, että tällä kertaa pariisilaisten on vaikeampi päästä shokin yli.

– Viimeksi siihen meni noin kuukausi. Nyt on vaikeampaa, koska silloin saattoi ajatella, että kyseessä on yksittäistapaus. Iskuja voi tapahtua uudelleen jo tänä viikonloppuna.

Tällä kertaa myös spontaanien mielenosoitusten ja muiden yhteishenkeä nostattavien tapahtumien järjestäminen on vaikeampaa, koska viranomaiset ovat kieltäneet kaikki joukkotapahtumat.

Chevalier haluaisi ihmisten muistavan, että Lähi-idässä terrori-iskujen uhka on läsnä joka päivä.

– Se ei auta mitään, mutta se on hyvä pitää mielessä. 

Lue myös:

    Uusimmat