Parhaat mökkituliaiset

Kesällä monet vierailukäynnit suuntautuvat sukulaisten ja ystävien mökeille. Mökkituliainen on hyvä tapa viestittää isäntäväelle tapaamiseniloa. Mökille suunnatut sisustustuliaiset liittyvät usein saunaan, mutta lahja voi olla tarkoitettu myös tuvan puolelle tai pihamaalle. Hyvät tekstiilit, kauniit astiat ja tarpeelliset pikkuesineet ilahduttavat niin mökin emäntää kuin isäntääkin.

Löylyhuoneeseen ja saunakamariin liittyvät sisustustavarat kuuluvat perinteisempiin mökkituliaisiin. Kauniit laudeliinat ja pukuhuoneen tekstiilit ovatkin tervetulleita lahjoja. Erilaiset kiukaalle asetettavat kiviesineet ja kiviset tuikkuastiat ovat viime vuosina olleet suosittuja tuliaishankintoja. Samoin puiset lämpömittarit, kiulut ja löylykauhat. Ihastuttavan saunalahjan voi myös koota monenlaisista saippuoista, pesuainepakkauksista sekä pesukintaista ja -harjoista, jotka tuovat saunaan hauskoja yksityiskohtia. Myös uudet, siistit pesuvadit voivat olla tarpeeseen.

Mökkeilyyn kuulu myös hyvä ruoka ja sen myötä kesäiset kattaukset mökin kuistilla tai pihalla. Tänä kesänä on runsaasti tarjolla reippaita ruokailuun ja ruuan valmistukseen liittyviä tekstiilejä, jotka sopivat mainiosti mökkitunnelmaan. Pannumyssyt, patalaput, pöytäliinat, essut ja tabletit ovat oivallisia tuliaisia jokaiselle kesämökille. Esimerkiksi Marimekon Mansikka-tekstiileistä tai Finlaysonin Picnic-sarjasta löytyy monta hyvää tuliaisideaa.

Hyviä tuliaisvinkkejä löytyy myös Sagaformin valikoimista: hedelmäpäiset veitset, haarukat, lusikat sekä kaikenlaiset ottimet ja ruuanvalmistusvälineet näyttävät lystikkäiltä mökkikattauksissa. Sagaformilta löytyy lisäksi hauskoja hedelmänmuotoisia painoja pöytäliinan kulmiin. Itsetehdyt painot ilahduttavat kuitenkin vielä enemmän kuin ostetut. Helpot painopussukat voi valmistaa pienistä kangastilkuista, langasta ja verhonripustimista, painoiksi käyvät luonnosta kerätyt kivet.

Paljon mökillään aikaa viettävä haluaa nauttia ruokansa ja juomansa myös vapaa-ajallaan kauniista ja hyvistä astioista. Useimmiten mökkiastiasto koostuu kuitenkin vanhoista parittomista kupeista ja lautasista, joita kesämökille on vuosien aikana kerääntynyt. Isäntäväki saattaakin yllättyä iloisesti uusista astioista. Vieraiden on kuitenkin varminta ottaa ensin selvää jo olemassa olevasta mökkiastiastosta ja mökin tyylistä, ennen kuin ryhtyvät ostamaan arvokkaita tuliaiskuppeja. Pari kaunistaa mukia tai kulhoa on silti mukava tuliainen, vaikka mökkiastiasto olisikin muuten tyydyttävä. Suomalaista mökkitunnelmaa löytyy muun muassa Pentikin Inkivääri ja Halla-sarjoista ja Kermansaven astioista. Saaristolaisempaa tyyliä edustavat puolestaan ruotsalaiset Rörstrandin astiat.

Iloiset emaliastiat ovat aina paikallaan mökkiolosuhteisiin. Kannut, vadit, purnukat ja mukit ovat tarpeen muun muassa marjanpoiminnassa, astioiden pesussa, ruuanlaitossa ja ruokailussa. Tänä kesänä Mustikka-merkkiset emaliastiat hurmaavat raikkailla marjakuvioinneilla. Kaikissa Mustikka-astioissa on kaksinkertainen emalointi ja ne kestävät astianpesukoneen kulutusta, jos jollakulla sattuu olemaan mökillään moinen ylellisyys. Mustikka-astioita löytyy myös yksivärisenä.

Aarikan iloiset snapsilasit sopivat monen isännän ja myös emännän makuun. Laseja saa useammalla eri kuvituksella. Koivu-, Hirvonen- ja Allu-lasit ovat tämän kesän suosikit. Sarjaa voi täydentää juomalaseilla ja kulhoilla seuraavan vuoden mökkivierailulla. Seuraksi laseille Aarikka tarjoaa Saunakaveria eli veikeää, hiippalakkista korkinavaajaa. Pahis- ja Hyviskorkit ovat puolestaan mainio tuliainen viineistä pitävälle isäntäväelle.

Aarikan humoristisen Allu-sarjan osat sopivat hyvin mökkihenkeen. Hullunkurinen, räpylät pystyssä kököttävä ankkahahmo ilahduttaa niin isompaa kuin pienempääkin mökkivierasta esimerkiksi sirottimena tai hammastikkutelineenä. Aarikalta löytyy paljon muitakin hyviä mökkilahjoja, esimerkiksi puiset salaattiottimet, muita tarjoiluvälineitä ja -kulhoja tai vaikkapa serviettiteline. Lisäksi saunahenkisiä tuliaisvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Kännykkätelinekin alkaa nykyään olla tarpeen myös loma-asunnolla.

Kesämökillä on myös lupa nauttia ylellisistä kodintekstiileistä. Kauniit pyyhkeet ja liinavaatteet ovat mieluinen yllätys monelle mökinemännälle. Tyynyt, liinat ja huovat ovat aina paikallaan niin sisällä kuin ulkonakin. Saaristolaismökin sisustukseen sopivat merelliset, raikkaan valkeat tekstiilit, järven rannalla olevaan hirsimökkiin esimerkiksi pellavanväriset.

Kesäiset lautasliinat, kynttilät ja ulkolyhdyt ovat pieniä ja tarpeellisia mökkituomisia. Myös kauniille tarjottimelle on varmasti käyttöä. Hyvä tuliaisidea, jonka voi toteuttaa itsekin, on kattilanlämmitin, joka toimii pannumyssyn tapaan. Kattila kietaistaan lämmittimeen, jotta ruoka ei jäähdy ulkosalla. Lahjaksi saatu upea vieraskirja puolestaan laitetaan näkyvälle paikalle takanreunalle, jotta vieraat muistavat kirjoittaa siihen terveisensä ennen poislähtöään.


Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Marimekko, Finlayson, Pentik, Aarikka, Luhta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja