Parhaat menot kukkakaalin voimalla

Täällä viikolla juhlitaan uudella kotimaisella kukkakaalilla. Vuoden vihanneksen titteliä kantava kukkakaali on onnellisimmillaan samettisen juustokuorrutuksen alla. Ohessa Kaarina Roinisen vinkki kaalikimaraan ja sen kuorruttamiseen.

Jos kaali ei kiinnosta ja mieli halajaa jotain makeaa, kannattaa kokeilla makeita raparperitankoja tuorejuusto-kerman kanssa. Ja jos raparperia tai kaalia ei löydy omasta maasta, voi viljelyksiä käydä ihailemassa Hyötykasviyhdistyksen sivuilla tai tehdä retki paikan päälle Helsinkiin Annalan puutarhaan.

Kaalikimara

2-3 parsakaalia 1 kukkakaali 1 vihreä kukkakaali (romanesco) 1 kyssäkaali pala valko- tai punakaalia

Kastike: 200 g sulatejuustoa 100 g maustamatonta tuorejuustoa n. 3/4 dl appelsiini- tai omenatuoremehua 1 tl hienonnettuja rose- tai viherpippureita 2-3 rkl hienonnettua tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

1.Irrota parsakaaleista kukinnot ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhdo kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. 2. Leikkaa kukkakaalista sekä vihreästä kukkakaalista kukinnot ja huuhtele kylmällä vedellä tai anna seisoa hetki vedessä. Valuta lävikössä. 3. Raasta kuorittu kyssäkaali. Leikkaa valko- tai punakaali suikaleiksi. 4. Valitse mahdollisimman laakea tarjoiluastia. Asettele kaalit lautaselle kukin omaan ryhmäänsä. Jätä keskelle tilaa kastikeastialle. 5. Vatkaa sulatejuusto ja tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella. 6. Lisää kastikkeeseen tuoremehu, hienonnetut pippurit sekä yrttisilppu. Vatkaa kunnes kastike on tasaista. 7. Kaada kastike kastikeastiaan ja nosta salaattivadin keskelle. Salaatti sopii hyvin esim. kevyeksi alkuruoaksi.

Inkivääri-raparperitangot

2 dl vettä 2 dl sokeria pala tuoretta inkivääriä 500 g raparperin varsia

1. Kuori raparperit ja leikkaa noin 5 cm paloiksi. 2. Kuori inkivääri ja hienonna veitsellä. 3. Kiehauta vesi, sokeri ja inkiväärisilppu. 4. Lisää raparperipalat kiehuvaan sokeriveteen ja ota kattila pois liedeltä. Jätä raparperipalat kypsymään jäähtyvään nesteeseen mieluiten yön yli. 5. Dippaa tankoja tuorejuustokermassa ja käytä liemi mehuna.

Tuorejuustokerma

2 dl kuohukermaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa 1 sitruunan kuori ja mehua 0,5-1dl sokeria 1-2 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Dippaa raparperipaloja tuorejuusto-kermassa.

Lue myös:

    Uusimmat