Papin pojan salaisuus: Äiti kertoo, mikä on suurperheestä maailmalle ponnistaneen Jussi Olkinuoran menestyksen tae: "Otan sitten seuraavan kiinni"

Leijonamaalivahti Jussi Olkinuoran äiti Hilkka on tehnyt merkittävän työuran toimittajana ja pappina. Vakaat, osittain kristillisetkin arvot ovat luoneet pohjan, josta Jussi on ponnistanut jääkiekkomaailman huipulle. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Kun kuuntelee hetken Hilkka Olkinuoran puhetta, on helppo ymmärtää, minkä takia Jussi Olkinuorasta on tullut Jussi Olkinuora. 

Kohteliaalla perussävyllä marinoidusta puheenparresta paistaa läpi analyyttisyys, viisaus, itseluottamus ja huumorintaju. 

Puhelimessa sitä ei näe, mutta voisi olettaa, että Hilkalla on samankaltaiset hymykuopat kuin Jussilla hänen puhuessaan toimittajille Leijonien haastattelualueella voitokkaan MM-kisaottelun jälkeen. 

Ainakin henkiset hymykuopat. 

Olkinuora on ihastuttanut MM-kaukalossa sekä torjunnoillaan että persoonallaan. Eväät maailmaan on saatu kodista, jossa on välitetty ja kannustettu. 

Ruisleivän ja kaurapuuron lisäksi kotoa on saatu myös täyttävää hengenravintoa. 

– Kuten vanha sanonta kuuluu, Jussi on aina ottanut kaiken tosissaan muttei vakavasti, Hilkka naurahtaa MTV Urheilun haastattelussa. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Aika jännä yhdistelmä"

Hilkka Olkinuora julkaisi puolivälierävoiton innoittaman Twitter-tilillään hienoja kuvia Jussin lapsuudesta. Äiti on ylpeä, tietenkin, mutta hän ei antanut henkilökohtaisia kuvia kaiken kansan nähtäväksi leveilläkseen, vaan tuodakseen julki tärkeän seikan. 

– Ne kuvat olivat rohkaisua muille, että hei penskat, jostain pitää aloittaa. 

Hilkka myöntää, että huippu-urheilijan pitää olla omalla tavallaan itsekäs. Sen ei tarvitse laventua koko muuta elämää tukahduttavaksi luonteenpiirteeksi. 

– Jussi on opettanut ainakin minulle määrätietoisuutta ja nöyryyttä. Se on aika jännä yhdistelmä. 

Hilkka muistaa hyvin, kun Jussi aloitti jääkiekon ja jalkapallon Tampereella. Meneväinen poika oli hyvä molemmissa, ja teini-iän koittaessa oli tehtävä valinta. Jussi oli lahjakas myös tenniksessä ja golfissa. 

Suvussa on muitakin menestyneitä urheilijoita. Jussin veljentytär Milja Vuorenmaa voitti Minettien riveissä joukkuevoimistelun MM-kultaa vuonna 2017. 

– Sisarukset jo varmaan kyllästyivät rakentamaan lumilinnoja Tampereen luonnonjäiden laidalla, kun Jussi pelasi. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Vaimo "tuliaisiksi" Denveristä

Hilkka Olkinuora sanoo seuranneensa jääkiekkoa jo 60 vuotta. Hän kävi Tampereen yhteiskoulua, joka voitti vuosi toisensa jälkeen lukioiden mestaruuden. 

Kun Jussi pelasi Denverin yliopistossa, äiti oli seuraamassa, kun poika pelasi 10 000 -päisen katsomon edessä. 

– Voin sanoa, että olen saanut vuosien varrella siedätyshoitoa tähän jääkiekkoon. 

– Ja voin paljastaa senkin, että Jussin isä pystyi seisomaan aika huonosti aloillaan pelien aikana. 

Tukijoukot ovat kasvaneet vuosien varrella. Olkinuora on maininnut usein, että Denveristä tuli hyviä "tuliaisia". Hän tarkoitti nykyistä vaimoaan Emily Olkinuora Ussetia

Hilkka kehuu vuolaasti miniäänsä, joka on seurannut Jussia ympäri maailmaa. Tutuksi ovat tulleet niin kälyiset Amerikan farmipaikkakunnat ja kuin Venäjän kaukaiset takamaat. 

Emily tietää jääkiekkomaailman salat, sillä hän on pelannut itsekin yliopistossa sekä JYPin ja Pelicansin naisissa. 

– He ovat niin samanhenkisiä. Emily ei ole ihan tavanomainen hokivaimo.  

Toimittajasta papin uralle

Ihmiselämän arvokkuutta ei voi määritellä Twitter-seuraajien määrän perusteella, mutta Olkinuoran yli 6000 seuraajan määrä paljastaa, että hänessä on jotain muutakin kiinnostavaa kuin ammattilaiskiekkoilijan äidin rooli. 

Olkinuora teki merkittävän uran taloustoimittajana, ja hän yleni Kauppalehden päätoimittajaksi asti. Teologia veti puoleensa, ja hänet vihittiin papiksi 48-vuotiaana. Hilkka on työskennellyt muun muassa Tampereen varatoimisena kirkkoherrana. 

– Olemme ihan tavallisia kristittyjä. Jääkiekko on on hyvä arjen sovellus uskon, toivon ja rakkauden teemoista. 

Olkinuoran perheessä on ollut paljon suruakin. Isä Hannu Olkinuora menehtyi syöpään vuonna 2012. Kuusi lasta synnyttäneen Hilkan neljäs lapsi kuoli vain 63 päivän ikäisenä. 

Olkinuora korostaa taakseen jättämisen taitoa. Se on tärkeää sekä jääkiekossa että elämässä yleensäkin. 

– Kysyin joskus Jussilta, että mitä teet, jos taakse menee helppo maali. Hän katsoi minua hämmästyneenä ja sanoi, että otan sitten seuraavan kiinni. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"On tässä jännittämisestä kokemusta"

Menestys urheilijana lämmittää äitiä. Se, että poika tuntuu löytäneen paikkansa maailmassa, saa aikaan roihun. 

Jussi Olkinuoran hyvät otteet MM-kaukalossa eivät tulleet sinänsä yllätyksenä äidille, koska kausi Metallurg Magnitogorskissa oli erinomainen.

Vanhan kliseen mukaan mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Otsikot olivat vähissä esimerkiksi Pohjois-Amerikan vuosina, kun Jussi yritti raivata paikkaansa farmisarja AHL:ssä ja farmin farmissa ECHL:ssä. 

MM-pokaali kävi vierailemassa Olkinuoran perheen laiturilla kesällä 2019. Silloin Olkinuora pelasi vain yhden ottelun.

Jos nyt lohkeaisi maailmanmestaruus, hän olisi se kevinlankinen, jonka nimi olisi esillä joka paikassa.

Äiti on silti tyyni, elämän myrskyt nähnyt ihminen, jonka laiturille eivät isot aallokot ylety. 

– On tässä jo jännittämisestä kokemusta. 

Lue myös:

    Uusimmat