Mainos

Panttifirman johto pimitti tuloja satojentuhansien edestä

Ympäri maan panttilainaamista harjoittaneen yrityksen johtokaksikko kiisti saamansa talousrikossyytteet maanantaina Satakunnan käräjäoikeudessa.

Satapantti Oy:n naistoimitusjohtajaa ja yrityksessä määräysvaltaa käyttänyttä miestä syytetään kirjanpitorikoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä veropetoksesta. Syyttäjä vaatii molemmille liiketoimintakieltoa.

Syyttäjän mukaan panttilainaamo pimitti tuloja sekä asiakkailtaan että verottajalta useita vuosia. Kun yritys oli myynyt lunastamatta jääneen tavarapantin, sen ostaja sai kuitin. Myyjälle jäävä tosite kuitenkin syyttäjän mukaan hävitettiin ja kirjanpitoon merkittiin todellista pienempi summa.

Porissa pääpaikkaansa pitäneellä panttilainaamolla oli sivupisteet Rovaniemellä, Jyväskylässä, Vaasassa, Hämeenlinnassa, Mikkelissä ja Lappeenrannassa.

Kymmeniä asianomistajia

Syyttäjän laskelmien mukaan kirjanpitoon merkittiin vuosina 2002-2006 noin 480 000 euroa liian vähän tuloja.

Asiakkailtaan yrityksen johtokaksikko pimitti syyttäjän mukaan noin 22 000 euroa jätettyään ilmoittamatta panttimyynnin ylijäämästä. Lain mukaan lunastamattomasta pantista saadusta ylijäämästä on ilmoitettava, jos se on enemmän kuin 50 euroa.

Syyttäjän asianomistajalistassa oli kymmeniä ihmisiä, jotka eivät saaneet heille kuuluvia tilityksiä. Kavalletuiksi epäillyt summat olivat kymmenistä euroista satoihin euroihin.

Juttuvyyhdessä syytteen törkeästä kavalluksesta sai myös erään sivupisteen työntekijä, joka oli anastanut yrityksen varoja. Hän myönsi rikoksen.

Satakunnan käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn viisi päivää. Tapauksen hankaluudesta kertoo se, että oikeustalon ykkössaliin saapui töihin painavia matkalaukkuja perässään rullaten neljä ihmistä: syyttäjä, kaksi vastaajien avustajaa sekä verottaja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.