Pankkiautomaatin räjäyttäjät saivat suuren saaliin Keski-Virossa – "Rahaa lojui pitkin parkkipaikkaa"

Pankkiautomaatin räjäyttäjät saivat suuren saaliin Keski-Virossa –"Rahaa lojui pitkin parkkipaikkaa" 0:25

Viron poliisi tutkii Järvamaalla maan keskiosassa tapahtunutta pankkiautomaatin räjäytystä. Poliisin mukaan automaatissa oli jopa 100 000 euroa. Tekoa epäillään ammattilaisten aikaansaannokseksi.

Järva teataja -lehti kertoo, että tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Araveten kylän keskustassa kuultiin voimakas räjähdys. Paikallisten asukkaiden mukaan räjähdyksen jälkeen Meie-nimisen ruokakaupan hälyytyssireenit alkoivat soida.

Kaupan seinässä, Swedbankin pankkiautomaatin kohdalla, oli suuri reikä ja kaupan ikkunat olivat hajonneet. Järvamaan poliisin tiedottaja Maria Gonjak kertoo lehdelle, että kaupan parkkipaikka oli täynnä lasinsiruja sekä ilmaan lentänyttä rahaa. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Poliisin mukaan ensimmäisenä viranomaisista paikalle ehtivät pelastuslaitoksen työntekijät. Paikallisten silminnäkijöiden mukaan kukaan ei nähnyt tekijöitä tai kulkuneuvoja.

Swedbankin turvallisuusjohtaja Kalle Laasberg sanoo Järva teatajan haastattelussa, että räjäytetyssä automaatissa oli rahaa noin 100 000 euroa. Summa on harvinaisen suuri, sillä tavallisesti pankkiautomaateissa on rahaa huomattavasti vähemmän. Laasbergin mukaan vielä ei tiedetä tarkaan, paljonko ryöstäjät todellisuudessa saivat rahaa.

– Pankkiautomaattien suojelemiseksi käytetään paljon erilaisia keinoja ja yleensä niistä ei saa mukaansa rahaa, Laasberg sanoo.

Järva teatajan mukaan poliisi epäilee, että Viroon on pesiytynyt ammattirikollisten joukko, joka on erikoistunut pankkiautomaattiryöstöihin. Araveten automaatti on ensimmäinen onnistunut ryöstö.

Suomessa keikkaili joukko ruotsalaisia pankkiautomaattien räjäyttäjiä vuonna 2009. MTV kertoi tuolloin, että joukkio ehti räjäyttää neljä automaattia. Kaikissa ryöstöissä käytettiin samaa kaavaa: automaatti taivaalle ja rahat mukaan. Saaliiksi miehet saivat yhteensä noin 500 000 euroa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi teoista kahdeksan miestä vankeuteen vuonna 2010.

 

Lue myös:

    Uusimmat