Pankit kilpailevat taas asuntolainoilla – nämä asiat vaikuttavat lainan hintaan: "Varakas asiakas ei välttämättä saa lainaa vähävaraisempaa halvemmalla"

6:35

Asuntolainojen korkomarginaalit ovat tulleet alaspäin vuoden kuluessa. Pankit kilpailevat nyt asiakkaista marginaalia laskemalla ja tilanne on lainanottajan kannalta hyvä. Asuntolainan hintaan vaikuttavat monet asiat kuten asunnon sijainti, asiakkaan maksukyky ja yleinen talouskehitys.

Asumisen rahoitus ja palvelut toimintoalueen johtaja Kaisu Christie OP Ryhmästä sanoo, että tämänhetkinen tilanne on asuntolainamarkkinoilla kuluttajan kannalta suotuisa. Hän selittää sitä muun muassa hyvällä talouskasvulla.

– Kuluttajalla on hyvä valinnanvapaus ja lainoja pystyy kilpailuttamaan. Marginaalit ovat Suomen Pankin mukaan noin 0,86 prosenttia ja ne ovat tulleet vuodessa alas noin kymmenen pistettä viime vuodes tästä vaiheesta, Christie sanoo.

"Kannattaa miettiä omaa maksukykyä"

Christie sanoo, että marginaalin laskentaan vaikuttavat monet asiat.

Tärkeimmät ovat asiakkaan maksukyky ja asunnon tulevaisuuden arvon kehitys, mihin taas vaikuttaa kunto, sijainti ja myös yleinen taloustilanne.

– Kannattaa aina miettiä omaa maksukykyä, eli tulojen suhdetta kuluihin, paljonko jää lainojen jälkeen muuhun elämiseen ja ehkä yllätyksiinkin.

– Asunnon kunto, arvo ja tuleva arvo tietysti vaikuttavat, kuten myös asuntomarkkinoiden tilanne ja asuntomarkkinat ympärillä. Tietysti myös kuluttajan aiemmat lainarästit vaikuttavat.

Taloyhtiölainat voivat vaikuttaa

Viime aikoina on puhuttu korjausrakentamisesta ja vanhojen taloyhtiöiden yhtiölainoista. Christien mukaan nämä täytyy ottaa huomioon asunnonostoa harkitessa.

– Kannattaa katsoa, onko isoja remontteja tulossa, koska sieltä on mahdollisesti tulossa lisälainoja, joista täytyy myös huolehtia. Näistä aina keskustelemme asiakkaan kanssa.

Chrstie sanoo, että tuloilla ei välttämättä ole suurta merkitystä.

– Varakas asiakas ei välttämättä saa lainaa vähävaraisempaa halvemmalla.

– Voi olla suuret tulot ja suuret menot. Asiakkaan maksukyky katsotaan aina, oli hän minkävarainen tahansa.

Asuntojen hinta laskee paikoin kasvukeskusten ulkopuolella. Christie sanoo, että se ei väistämättä vaikuta lainan hintaan, sillä ihmiset ostavat asuntoja monenlaisiin tarkoituksiin.

– Haluamme asua erilaisissa paikoissa. Kaikki eivät halua asua kasvukeskuksissa tai ole hankkimassa sijoitusasuntoa. Ihmiset hakevat lainaa erilaisiin tarpeisiin ja unelmiin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja