Paluu Utöyalle jakaa mielipiteitä Norjassa - "Otamme takaisin meidän saaremme"

Norjassa osa Utöyan joukkomurhasta selvinneistä arvostelee päätöstä järjestää saarella työväenpuolueen nuorisojärjestön AUF:n kesäleiri.  

AUF aikoo järjestää Utöyalla kesäleirin 7.-9. elokuuta. Leiri on ensimmäinen sitten heinäkuun 22. päivän 2011, jolloin Anders Behring Breivik hyökkäsi AUF:n leirille saarella ja tappoi 69 ihmistä.  

Utöyan joukkosurma

Huomenna tulee kuluneeksi neljä vuotta Utöyan joukkosurmista.

Heinäkuun 22. päivänä 2011 Oslon hallintokorttelissa räjähti kaksi pommia, jotka surmasivat kahdeksan ihmistä.

Pommit oli asettanut norjalainen Anders Behring Breivik. 

Seuraavaksi poliisiksi pukeutunut Breivik jatkoi matkaa Ytöyan saarelle, jossa oli meneillään nuorisoleiri. Saarella Breivik surmasi ampumalla 69 nuorta.

Breivik saatiin kiinni useiden tuntien jälkeen.

Breivik tuomittiin teoistaan 21 vuodeksi vankeuteen.

Eloonjääneistä jotkut katsovat, että joukkomurhasta on yhä kulunut liian vähän aikaa ja uuden leirin saama julkisuus vain repii auki vanhoja haavoja.  
AUF on puolustanut päätöstään palata saarelle.  

– Ymmärrämme, ettei Utöya palaa entiselleen. Mutta on tärkeää osoittaa, että siellä on mahdollista muodostaa myös uusia, hienoja muistoja, sanoo AUF:n puheenjohtaja Mani Hussaini.

Ennätysmäärä osanottajia

AUF:n leirille on jo ilmoittautunut ennätysmäärä nuoria: kaikkiaan paikalle odotetaan yli tuhatta ihmistä.  
Saari on muuttunut paljon neljässä vuodessa. Suurin osa vanhoista rakennuksista on purettu ja uusia rakennettu tilalle. Uhrien muistoksi on metsään pystytetty muistomerkki, johon on kaiverrettu kaikkien surmansa saaneiden nimet.

Tyttärensä joukkomurhassa menettänyt Lisbeth Kristine Röyneland pitää hyvänä, että nuoret palaavat saarelle.  

– Luotan siihen, että nuoret osaavat kunnioittaa sitä, mitä Utöyalla tapahtui. Olisi ollut väärin antaa saaren vain olla ja rappeutua, hän uskoo.  

Samaa sanoo AUF:n pääsihteerinä nykyisin toimiva Ragnhild Kaski, 25. Hän oli saarella sisätiloissa Breivikin iskun aikaan.  

Kaski pakeni ikkunasta, mutta satutti nilkkansa pudotessaan. Hän kiittää selviämisestään ystäväänsä, joka kantoi hänet suojaan. Ystävä sai surmansa Utöyalla.  
– On tärkeää, että AUF järjestää leirin. Askel askeleelta otamme takaisin meidän saaremme, Kaski sanoo.  

27-vuotias Tore Sinding Bekkedal selvisi hengissä piiloutumalla vessaan. Bekkedal aikoo osallistua leirille, vaikka hänen poliittinen aktiivisuutensa onkin laimentunut viime vuosina.  

– Meille, jotka olimme siellä, on kyse henkilökohtaisesta traumasta, jota kannamme mukanamme loppuelämän. Minä olen menettänyt monta vuotta elämästäni sen takia, hän sanoo.  



Lue myös:

    Uusimmat